Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο όρος «μη φονικά» είναιεπιχειρησιακός, αλλά η εμπειρία χρήσης τους τα τελευταία 10 χρόνια δείχνει ότι ο όρος που τα περιγράφει καλύτερα είναι «συνήθως μη φονικά». Από το 2001 μέχρι σήμερα, περίπου 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τα αναισθητικά όπλα Taser που χρησιμοποιεί η αμερικανική αστυνομία.
Στο βαθμό που οι διαδηλώσεις και οι λαϊκές εκρήξεις θα αυξάνουν λόγω της απόγνωσης των ανθρώπων από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, οι δυνάμεις καταστολής θα είναι υποχρεωμένες να εκσυγχρονίσουν το οπλοστάσιό τους. Πολύ περισσότερο που η συνεχιζόμενη ομογενοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών της Δύσης με βάση το αμερικανικό πρότυπο, θα καταστήσει αναγκαίες και επιχειρησιακές νέες τεχνολογίες σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κι όχι μόνο κόσμο, οι οποίες θα αποφέρουν τεράστια υπερκέρδη στις αμερικανικές πολυεθνικές τηςαμυντικής βιομηχανίας.
Ποιες είναι αυτές οι νέες τεχνολογίες;
- Η δημιουργία από την Taser International Inc. του Tasernet, ενός όπλου–συστήματος, το οποίο περιγράφεται ως «μη φονικό σύστημα άρνησης πρόσβασης σε περιοχή και προστασίας της δύναμης» – δηλαδή ένα όπλο απώθησης ανεπιθύμητων προσώπων. Ήδη το T-RAD, βασισμένο στην τεχνολογία Taser X26, αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο εντός του 2008.
- Η εξέλιξη όπλων που χρησιμοποιούν στα βλήματά τους τεχνολογία πιεζοηλεκτρικών κρυστάλλων –η οποία γίνεται εκ παραλλήλου από τρεις εταιρείες– θα δημιουργήσει βλήματα, τα οποία θα εκτονώνουν ηλεκτρισμό στο ανθρώπινο δέρμα. Ως «οχήματα» της πιεζοηλεκτρικής εκτόνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά βλήματα, λαστιχένιες σφαίρες κτλ. Η νέα τεχνολογία ονομάζεται «βλήματα-σοκ» και μπορεί να χρησιμοποιείται σε βεληνεκές 150-170 μέτρων.
Η αμερικανική εταιρεία NSC-SOG φέρεται να πειραματίζεται από το 2005 με τις τεχνολογίες αυτές, όπως προκύπτει από τις σχέσεις που διατηρεί με 4.000 σωφρονιστικά ιδρύματα σε 14 χώρες.
- Η γνωστή εταιρεία Raytheon πειραματίζεται με «βλήματα παλμικής ενέργειας» (ΡΕΡ). Πρόκειται για ακτίνες λέιζερ, με βεληνεκές έως 2 χιλιόμετρα και οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να επιφέρουν πόνο με αποτέλεσμα την προσωρινή παράλυση. Μια μορφή ΡΕΡ θα είναι έτοιμη εντός του 2007.
- Η εταιρεία XADS προτείνει στον αμερικανικό στρατό το «τουφέκι πρόκλησης σοκ». Πρόκειται για όπλο εκτόξευσης πλάσματος που μπορεί να ακινητοποιήσει τόσο μηχανές όσο και διαδηλωτές.
Το μέχρι σήμερα γνωστότερο οπλικό σύστημα είναι το «Σύστημα Ενεργού Άρνησης» (ADS) της Raytheon, το οποίο εκτοξεύει μια ακτίνα 95 GHz στο στόχο. Απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, όσοι χτυπηθούν από την ακτίνα αισθάνονται μιααπότομη αύξηση της θερμοκρασίαςτου σώματός τους και δυνατούς πόνους μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε δευτερολέπτων μετά την επαφή – μια αίσθηση που ακινητοποιεί τα θύματα. Μια εκδοχή αυτού του όπλου έχει ήδη σχεδιαστεί για χρήση στο Ιράκ, ενώ αναμένονται και άλλες εκδοχές χρήσης, τόσο για τουςΠεζοναύτες όσο και για τις δυνάμεις καταστολής.
Είναι βέβαιο ότι την επόμενη πενταετία, όλες οι προηγούμενες τεχνολογίες θα βρίσκονται στο στάδιο της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής. Είναι εξίσου βέβαιο ότι μια σειρά αντιτεχνολογιών θα επινοηθούν για την αντιμετώπισή τους. Και υπάρχει και το ιστορικό δεδομένο ότι κανένας πόλεμος –στρατιωτικός ή κοινωνικός– δεν κερδήθηκε ποτέ, αποκλειστικά με τεχνολογικούς όρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!