Οι τρεις «αστρονόμοι» (δύο επαγγελματίες της
πληροφορικής από τις ΗΠΑ και ένας αναλυτής συστημάτων από τη Γερμανία), που παρουσίασαν το εύρημά τους στο περιοδικό «Science», έφτασαν σε αυτή την ανακάλυψη, βάζοντας τους προσωπικούς υπολογιστές τους να συνεργαστούν στο πλαίσιο του διεθνούς εθελοντικού προγράμματος Einstein@Home.
Το Einstein@Home αξιοποιεί τη συνδυαζόμενη επεξεργαστική ισχύ πολλών χιλιάδων οικιακών υπολογιστών σε 192 χώρες, για να αναλύει μεγάλους όγκους αστρονομικών δεδομένων. Κάπως έτσι, οι τρεις ερασιτέχνες «χτύπησαν» διάνα βρίσκοντας ένα διπλό πάλσαρ, ένα είδος άστρου που προέρχεται από τη βαρυτική κατάρρευση προς το εσωτερικό του ενός γιγάντιου άστρου και το οποίο αποτελεί το απομεινάρι της έκρηξης σουπερνόβα που ακολουθεί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο γειτονικά άστρα κατέρρευσαν, εκ των οποίων το ένα απορρόφησε σταδιακά το άλλο, και το διπλό πάλσαρ έμεινε πια μονό.
Το συγκεκριμένο πάλσαρ περιστρέφεται 41 φορές το δευτερόλεπτο γύρω από τον εαυτό του εκπέμποντας ραδιο-ακτινοβολία, σαν πανίσχυρος διαστημικός φάρος.
Όπως είπε ο καθηγητής αστρονομίας Τζιμ Κόρντις του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της φυσικής των αστέρων νετρονίων (πάλσαρ) και του τρόπου σχηματισμού τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!