Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το περιοδικό Focus, με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζουν μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες-ερευνητές και το ευρύ κοινό, με θέματα που αντλούνται από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Η συζήτηση στο Καφενείο της Επιστήμης, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2005, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα περιστραφεί γύρω από τη δυνατότητα να δημιουργηθούν Αποικίες στο Διάστημα. Επιστημονικός οικοδεσπότης θα είναι ο κ. Διονύσιος Π.Σιμόπουλος, Διευθυντής στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει η κυρία Ήρα Σινιγάλια, Αρχισυντάκτρια του περιοδικού FOCUS.
Λίγα λόγια για το θέμα
Πριν από πενήντα περίπου χρόνια, ένα ταξίδι στην Σελήνη ήταν κάτι αδιανόητο, κάτι που διάβαζε κανείς μόνο σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Όμως, αυτή η ουτοπία, έγινε πραγματικότητα τον Ιούλιο του 1969. Μέσα σε τρία χρόνια, από το Δεκέμβριο του 1968 έως τον Δεκέμβριο του 1972, συνολικά 27 αστροναύτες ταξίδεψαν γύρω από τη Σελήνη, ενώ 12 από αυτούς όχι μόνο μπόρεσαν να περπατήσουν και να επιζήσουν πάνω στην αφιλόξενη επιφάνεια ενός νέου κόσμου, αλλά και να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να εργαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ένα περιβάλλον που του ήταν άγνωστο μέχρι τότε. Οι πρώτες αυτές αποστολές στη Σελήνη, δεν ήσαν παρά η αρχή μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα, μιας εποχής που θα παραμείνει γραμμένη στην ιστορία μας σαν η αρχή του ανθρώπινου αποικισμού στο διάστημα.
O αποικισμός του διαστήματος από τον άνθρωπο έχει πάψει πλέον να θεωρείται ουτοπία. Είναι κάτι πραγματοποιήσιμο που, ενδεχομένως, κάποιοι από μας θα δούμε να υλοποιείται τις επόμενες δεκαετίες. Θα δούμε τα μικρά διαστημικά εργαστήρια να μετατρέπονται σε πολυάνθρωπους διαστημικούς σταθμούς, τις μικρές σεληνακάτους να αντικαθίστανται από μόνιμες σεληνιακές βάσεις και σεληνιακά εργαστήρια. Θα δούμε επανδρωμένα ταξίδια στους πλανήτες και τα εγγόνια μας θα δουν ίσως την αρχή ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος που, στα επόμενα εκατό χρόνια, θα έχει επανδρώσει με χιλιάδες ανθρώπους τις διαστημικές πόλεις σε τροχιά γύρω από τη Γη και τις ανθρώπινες αποικίες στους πλανήτες και τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.
Τα αποτελέσματα τών μέχρι τώρα ερευνών, απέδειξαν πανηγυρικά όσα από καιρό υποστήριζαν οι ειδικοί επιστήμονες για τις πολύμορφες ευκαιρίες που προσφέρει το Διάστημα στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στη γεωργία, στην ιατρική και σε κάθε σχεδόν πτυχή του ανθρώπινου ενδιαφέροντος πάνω στη Γη ή και έξω από αυτή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαστημικές αποστολές δεν έχουν ως μόνο σκοπό την έρευνα σε καθαρά επιστημονικά και ίσως μη άμεσα πρακτικά ή χρήσιμα, στην καθημερινή μας ζωή, αντικείμενα. Αντίθετα, ο κύριος σκοπός των διαστημικών ερευνών έχουν ως γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής και της διαβίωσης του ανθρώπου. Και η μέχρι σήμερα εμπειρία μας στο Διάστημα μάς έδωσε τις αποδείξεις που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε ακόμη πιο πέρα.
Πώς θα συμμετέχετε στο «Καφενείο της Επιστήμης»Προβλέπεται μία συγκέντρωση του Καφενείου της Επιστήμης ανά δεκαπενθήμερο, εναλλάξ στα Café του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ιδρύματος Ευγενίδου, από τις 20:00 έως τις 21:30 το βράδυ.Η είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στα πιο κάτω τηλέφωνα επικοινωνίας:
Καφενείο της Επιστήμης – Ίδρυμα Ευγενίδου
Τηλ.: 210.94.69.681
Καφενείο της Επιστήμης - Γαλλικό Ινστιτούτο
Τηλ.: 210.33.98.647-740
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!