Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Οι καθημερινές συνήθειες που προλαμβάνουν τον καρκίνο


Το ένα τρίτο όλων των μορφών καρκίνου παγκοσμίως μπορούν να αποφευχθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF). Η υγιεινή διατροφή, η λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ, η συχνή άσκηση, είναι οι -λίγο πολύ αυτονόητες σε όλους- συνήθειες, που θα μπορούσαν να προλάβουν, όχι μόνο τον καρκίνο, αλλά κι άλλες ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα και το διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις AICR και του WCRF, κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αποφευχθεί περίπου το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού μόνο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, καθώς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.

Στην Κίνα, μπορούν να αποφευχθούν 620.000 κρούσματα ή 27% των καρκίνων, σύμφωνα με το WCRF, του οποίου τις διαπιστώσεις υποστηρίζει και ο ΠΟΥ, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% (340.000 κρούσματα) και 37% στη Βρετανία.
Ενας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει 61.000 κρούσματα καρκίνου στη Βραζιλία και 79.000 στη Βρετανία.

"Είναι στενόχωρο ότι ακόμα και το 2011 οι άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν αν διατηρούμε ένα σωστό βάρος, κάνουμε υγιεινή διατροφή, έχουμε σωματική δραστηριότητα και από άλλου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γουάιζμαν, γιατρός και επιστημονικός σύμβουλος του WCRF.

Τι δείχνουν τα στατιστικά παγκοσμίως

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο και τα κρούσματα αυξάνονται. Κάθε χρόνο περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια μορφή της νόσου.
Υπάρχουν περίπου 200 γνωστές μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι το 2030, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο του 2008 και τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων θα καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες.

Σε διαφορετική του ανακοίνωση ο ΠΟΥ, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει ότι η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης περίπου του 21% με 35% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, του 27% των κρουσμάτων διαβήτη και του 30% των καρδιακών νοσημάτων παγκοσμίως.

Η Ρέιτσελ Τόμσον, υπεύθυνη επιστημονικού προγράμματος στο WCRF, δήλωσε ότι ενώ το μήνυμα είναι απλό - ότι με τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή και το κατάλληλο σωματικό βάρος αποφεύγονται πολλές μορφές καρκίνου - είναι ωστόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας γυμναστικής την εβδομάδα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περπάτημα 30 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα ή πηγαίνοντας με ποδήλατο καθημερινά στη δουλειά.

Ο Πίτερ Μπαλντίνι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Πνευμονολογικού Ιδρύματος, κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αντικαπνιστικούς νόμους και να αυξήσουν την τιμή των τσιγάρων.

Από το κάπνισμα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, ενώ από μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες παθητικοί καπνιστές.

Πέντε Αυστραλές με εμφυτεύματα στήθους εμφάνισαν σπάνια μορφή καρκίνου


Πέντε γυναίκες στην Αυστραλία, που έχουν εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη, εμφάνισαν μία ιδιαίτερα σπάνια μορφή καρκίνου, για την εμφάνιση της οποίας εκφράζονται φόβοι, πως ευθύνεται το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα εμφυτεύματα αυτά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλαστικών Χειρούργων της Αυστραλίας, Πίτερ Κάλαν, δήλωσε πάντως,  πως τα περιστατικά δεν θα πρέπει να θορυβήσουν τις γυναίκες που έχουν βάλει εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη, γιατί πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και αμελητέο ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν εμφυτεύματα.

Πιο “ευάλωτοι” στον καρκίνο οι Αυστραλοί 

Την ίδια στιγμή, οι άντρες στην Αυστραλία πλήττονται από καρκίνο περισσότερο από τους άνδρες άλλων χωρών, σύμφωνα με τα τελευταία έρευνα που μελέτησε τον αριθμό των καρκινοπαθών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αυστραλία τουλάχιστον 360 άνδρες στους 100.000 ασθενούν από καρκίνο ετησίως, με τον καρκίνο του προστάτη να θεωρείται η συχνότερη μορφή καρκίνου.

Παράλληλα, περίπου 314 γυναίκες στις 100.000 νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο κατατάσσοντας την Αυστραλία στην τρίτη χειρότερη θέση στον κόσμο.

Οι συχνότεροι καρκίνοι είναι του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του δέρματος.

Ο γεν. Διευθυντής του Αντικαρκινικού Συμβουλίου, Ίαν Όλβερ είπε ότι αφενός το μητρώο των καρκινοπαθών της χώρας θεωρείται από τα πλέον ενημερωμένα παγκοσμίως και αφετέρου ο τρόπος ζωής των σημερινών Αυστραλών συμβάλλει στην αύξηση εκδήλωσης της νόσου.

ΠΗΓΗ cosmo.gr
ΠΗΓΗ apiastos.blogspot.com


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!