Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Ανακαλύφθηκε μονοδάχτυλος δεινόσαυρος


Το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινοσαύρου έφεραν στο φως Κινέζοι ερευνητές. Τα δύο χαρακτηριστικά του που κάνουν τη διαφορά είναι πρώτον, ότι είναι ο μοναδικός που είχε μόνο από ένα δάχτυλο στο κάθε ένα από τα δύο άκρα του και δεύτερον ότι, παρότι είχε το μέγεθος παπαγάλου, ήταν συγγενής του “φόβου και τρόμου” των δεινοσαύρων, του Τυραννόσαυρου, T.Rex.

Ο Linhenykus monodactylus, όπως ονομάστηκε, ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων σαρκοφάγων δεινοσαύρων, που είχαν αρχικά πέντε και μετά τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι, με εξαίρεση τον Τυραννόσαυρο, που είχε δύο. Από αυτούς αργότερα εξελίχθηκαν τα σημερινά πουλιά.

Ο μονοδάχτυλος δεινόσαυρος εκτιμάται ότι είχε μικρά δόντια, ύψος αρκετά μικρότερο από ένα μέτρο και διέθετε σε κάθε χέρι ένα μόνο μεγάλο δάχτυλο με δυνατό νύχι, με το οποίο πιθανότατα έσκαβε σε φωλιές εντόμων για να βρει την τροφή του.

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη, πώς ο Linhenykus monodactylus έχασε στην πορεία της εξέλιξής του τα άλλα του δάχτυλα..

Το μέρος του σκελετού του μονοδάχτυλου δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην πόλη Λίνχε, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας με την Κίνα, σε βράχια της ανώτερης Κρητιδικής περιόδου, που χρονολογούνται πριν από 84 - 75 εκατ. χρόνια.

Την ανακάλυψη έκαναν Κινέζοι ερευνητές, υπό τον Τσινγκ Χου του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με τον Μάικλ Πίτμαν από το Τμήμα Γεωεπιστημών του University College του Λονδίνου και τον Τζόνα Σουανιέρ από το Τμήμα Παλαιοντολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: 
http://www.pnas.org/content/early/2011/01/14/1011052108.abstract?sid=54ea9949-3f03-4a4c-b1e7-1b5353b88ffe
ΠΗΓΗ  cosmos.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!