Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα



Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς και στην Ελλάδα, καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη χώρα τους τελευταίους μήνες, ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλοζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο φετινός Νοέμβριος ήταν ενδεικτικός της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του καιρού, καθώς ήταν ο πιο θερμός μήνας από το 1897, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας, στο σταθμό του Θησείου, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του φετινού Νοεμβρίου ήταν 21,9 βαθμοί, δηλαδή +3,3 βαθμοί απόκλιση από την κλιματική τιμή του μήνα.
Εξετάζοντας το αρχείο του σταθμού από το 1897, μόνο ο Νοέμβριος του 1926 είχε μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία (23 βαθμοί).
Ο επόπτης του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός δήλωσε ότι «Η τελευταία τριακονταετία υπήρξε η θερμότερη από το 1860 και η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,5οC και μάλιστα σε άλλες πάνω από 1οC».
«Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκληθεί εξαιτίας της υπερβολικής έκλυσης αερίων. Η καύση των ορυκτών καυσίμων δημιουργεί υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, μεθανίου και χλωρο-φθοριωμένων υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα της Γης».
«Στα τέλη του 19ου αιώνα πρωτοειπώθηκε ότι η Γη μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία της γύρω στους 14οC με 14,5οC και πως αυτό οφείλεται σε κάποια αέρια που δεν την αφήνουν να ψυχθεί, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Η θεωρία αυτή ονομάστηκε »Φαινόμενο του Θερμοκηπίου».
Τότε επισημάνθηκε για πρώτη φορά ότι αυτά τα αέρια είναι τόσο σημαντικά στο να διατηρήσουν το θερμικό ισοζύγιο του πλανήτη, ώστε εάν μπορούσε ο άνθρωπος να τα διαταράξει θα δημιουργούσε διαταραχή στο παγκόσμιο κλίμα.
Σήμερα το »Φαινόμενο του Θερμοκηπίου» χαρακτηρίζεται ως ασθένεια, κάτι που είναι λάθος. Διότι χάρη σε αυτό μπορούμε και ζούμε. Το πρόβλημα έγκειται στην επιδείνωση του φαινομένου από την ανθρώπινη παρέμβαση», επισήμανε ο ίδιος στην εφημερίδα.
Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος είναι ότι στις 18 Οκτωβρίου  στη Χίο και στην Ικαρία, έχασαν τρεις άνθρωποι τη ζωή τους, εξαιτίας ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου.
Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Ζάκυνθο ενώ καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Β. Ελλάδα.
Στο τέλος του Οκτώβρη, ανυπολόγιστες ζημιές έπαθαν οι βαμβακοκαλλιέργειες στη Β. Ελλάδα από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Στις 13 Νοεμβρίου το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ πολλά ζώα πνίγηκαν.
Οι περισσότερες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι έγιναν στον Δήμο Βιάννου του Ηρακλείου, όπου σε μερικές ώρες η περιοχή καταποντίστηκε κυριολεκτικά.
Επίσης, στη δίνη των ανεμοστρόβιλων βρέθηκε και η Ηλεία στα τέλη Νοεμβρίου.
Ανεμοστρόβιλος πέρασε από το Επιτάλιο της Ηλείας στις 23 Νοεμβρίου, ισοπεδώνοντας τα θερμοκήπια ντομάτας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να προσβλέπουν τώρα στις κρατικές αποζημιώσεις για να επιβιώσουν.
Πηγή: econews

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

1 σχόλιο:

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!