Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Σημαντική ανακάλυψη της NASA!!

Ανακοίνωση εξέδωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA σύμφωνα με την οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου αναφορικά με ανακάλυψη που έκανε το παρατηρητήριο Chandra X-ray Observatory. Το τελευταίο είναι ένας δορυφόρος που ανιχνεύει εκπομπές ακτίνων-Χ που μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές στο εξώτερο διάστημα όπως pulsars, άστρα νετρονίων, ολόκληρους γαλαξίες κτλ. Το θέμα όμως που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον είναι η φρασεολογία της ανακοίνωσης. Αυτή έχει
ως εξής:

«Η NASA πρόκειται να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στις 12:30 p.m. EST τη Δευτέρα στις 15 Νοεμβρίου, για να συζητήσει την ανακάλυψη του παρατηρητηρίου Chandra X-ray Observatory αναφορικά με ένα εξαιρετικό αντικείμενο (exceptional object)
στη κοσμική γειτονιά μας».

Η φράση περί ενός «εξαιρετικού αντικείμενου στην κοσμική γειτονιά μας»¨έχει εξάψει τη φαντασία των απανταχού ερασιτεχνών αστρονόμων και ενασχολούμενων με το διάστημα, για το τι μπορεί να είναι αυτό το αντικείμενο, που χρήζει έκτακτης συνέντευξης τύπου, για να ανακοινωθεί η ανακάλυψή του.
Πρόσφατα βέβαια (στις 9 Νοεμβρίου) ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός τεράστιου μυστήριου συμπλέγματος στο κέντρο του γαλαξία. Το σύμπλεγμα αυτό, ή κατασκευή όπως αναφέρεται, ανιχνεύτηκε από την ύπαρξη δύο τεράστιων «φυσαλίδων» εκπομπής ακτίνων Χ οι οποίες εκτείνονται σε απόσταση 25 χιλιάδων φωτός η κάθε εκπομπή εκτείνεται κάθετα στο επίπεδο του γαλαξία με άξονα το κέντρο του. Μέσα στις «φυσαλίδες» αυτές ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας συγκρούονται με φως χαμηλότερης ενέργειας (φωτόνια) δημιουργώντας ακτίνες Χ, κανείς όμως δεν ξέρει την πηγή των ηλεκτρονίων. Οι πιθανές απαντήσεις μπορεί να είναι πως η πηγή των ηλεκτρονίων είναι τα αποτελέσματα της δημιουργίας ενός νέουτ άστρου ή τα αποτελέσματα της έκρηξης μιας τεράστιας μαύρης τρύπας. Το πιθανότερο επομένως σενάριο για την συνέντευξη τύπου της NASA θα ήταν η συγκεκριμένη ανακάλυψη, με τη διαφορά πως αυτή δεν έγινε από το Chandra X-ray αλλά...από το έτερο παρατηρητήριο ακτίνων Χ το «Fermi Gamma-ray Space Telescope».
Μπορεί να είναι κάτι που συνδέει τα δύο αυτά τηλεσκόπια ακτίνων Χ ή πρόκειται για κάτι εντελώς νέο που δεν έχει σχέση με την ανακάλυψη του Fermi. Τη Δευτέρα θα δοθούν οι απαντήσεις...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!