Το περίφημο «παπάκι», @». Το μικρό αλλά τόσο θαυματουργό αυτό σύμβολο που ισούται με το «προς» και «στέλνει» το e-mail μας στον προορισμό του, είναι μάλλον πιο «όμορφο» όταν μεταφράζεται. Στη Σουηδία σημαίνει την προβοσκίδα του ελέφαντα, στη Σερβία συμβολίζει τον πίθηκο, στην Κορέα το σαλιγκάρι ενώ στην Ταϊβάν το μικρό ποντίκι.
Έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε που ο νονός του e-mail Ray Tomlinson, το 1971, το έβγαλε από την αφάνεια και του έδωσε «πνοή». Μέχρι τότε το
χρησιμοποιούσαν οι παντοπώλες και οι λογιστές. Στην αγγλική γλώσσα η συνηθισμένη «δουλειά» του ήταν να
μετατρέπει αναλογίες ή μεγέθη πραγμάτων σε τοποθεσίες. «Είναι η μόνη πρόθεση στο πληκτρολόγιο», λέει σήμερα ο Tomlinson.
χρησιμοποιούσαν οι παντοπώλες και οι λογιστές. Στην αγγλική γλώσσα η συνηθισμένη «δουλειά» του ήταν να
μετατρέπει αναλογίες ή μεγέθη πραγμάτων σε τοποθεσίες. «Είναι η μόνη πρόθεση στο πληκτρολόγιο», λέει σήμερα ο Tomlinson.
Ωστόσο, ο συμβολισμός δεν ήταν το ίδιο εύκολη υπόθεση σ’ όλες τις γλώσσες καθώς αλλού αναφερόταν στο φαγητό, στα ζώα κ.λπ. Πολλές φορές μάλιστα ακόμη και πολλά συστήματα εφημερίδων ή ιστοσελίδων δεν είναι δυνατή η εμφάνισή του.
Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους το κάθε έθνος θα «έβλεπε» στο σύμβολο αυτό κάτι ξεχωριστό από την κουλτούρα του. Την ίδια στιγμή όμως οι ερμηνείες με το ποια σύμβολα είναι εξοικειωμένος ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά ποικίλλουν· αρκεί να υπάρχει φαντασία. Το Ισραήλ είδε ένα στρούντελ, οι Τσέχοι είδαν μια σφουγγαρίστρα, οι Ρώσοι το είπαν «sobachka» (σκυλάκι) και στη Σουηδία ιδώθηκε, μεταξύ άλλων, και ως «kanelbulle», ένα είδος παραδοσιακής κανέλας.
Ειδικά οι Σουηδοί φαίνεται ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για μια κοινή ονομασία και έτσι φιγουράρουν πρώτοι, με τη μεγαλύτερη λίστα ερμηνειών. Από προβοσκίδα ελέφαντα, μέχρι την ουρά πιθήκου και την ουρά γάτας… Στην Σρι Λάνκα ωστόσο, η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις νέες τεχνολογίες δεν έχει συγκεκριμένη λέξη για το σύμβολο και αναφέρεται απλώς σ’ αυτό απλώς ως το «at». Ακόμη και οι Γιαπωνέζοι, γνωστοί για τον γλωσσικό δανεισμό τους και την πρόσθεση του χαρακτηριστικού τους ιδιώματος, αναφέρονται στο «παπάκι» ως «atto maaku»· είναι το ίδιο με το αγγλικό «at».
Στα 69 του πλέον, ο Tomlinson δουλεύει ακόμα ως προγραμματιστής σε διάφορα projects που δεν σχετίζονται με e-mail, αν και έβαλε το «λιθαράκι» του στον σύγχρονο κόσμο των τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, όταν τον ρωτάνε αν οι δύο κόρες τους περηφανεύονται για τη φήμη του πατέρα τους, απαντάει γελώντας: «Το βλέπουν πολύ πιο χαλαρά…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!