Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

"Λύθηκε" το μυστήριο του ύπνου και της αϋπνίας

sleepΜια αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ρίξει φως σε μια από τις μεγάλες ανισότητες αλλά και αδικίες της φύσης: γιατί μερικοί άνθρωποι ξυπνάνε με το παραμικρό, ενώ άλλοι κοιμούνται σαν ...πουλάκια, όσος θόρυβος κι αν γίνεται γύρω τους, ακόμα κι αν βαράνε σειρήνες ή γίνεται σεισμός. Το "κλειδί" φαίνεται πως βρίσκεται σε μια περιοχή, στον θάλαμο
του εγκεφάλου, που όταν είναι υπεραπασχολημένη, ο άνθρωπος αποκόπτεται από το περιβάλλον του και δεν ξυπνάει ενώ οι άνθρωποι στους οποίους ο θάλαμος έχει χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο, επειδή ο εγκέφαλός τους δεν αποκόπτει τα ηχητικά εξωτερικά ερεθίσματα την ώρα του ύπνου.


Η μελέτη, υπό τον ερευνητή σε θέματα ύπνου δρ. Τζέφρι Ελενμπόγκεν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC, το"Science" και τις βρετανικές "Guardian" και "Independent", υποστηρίζει ότι αν μελλοντικά η ηλεκτρική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενισχυθεί τεχνητά (με φάρμακα, ηλεκτρονικές συσκευές ή με συμπεριφορικές τεχνικές), τότε θα βελτιωθεί ο ύπνος όσων ξυπνάνε με το παραμικρό.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα 12 εθελοντών που υποχρεώθηκαν να περάσουν τρεις νύχτες θορυβώδους ύπνου στο εργαστήριο, στη διάρκεια των οποίων διάφοροι άνθρωποι σκοπίμως μιλούσαν δίπλα τους, τηλέφωνα χτυπούσαν, καζανάκια πατιούνταν, αυτοκίνητα κόρναραν και πολλά άλλα. Αποδείχτηκε ότι όσοι εθελοντές είχαν πιο "ενεργούς" εγκεφάλους, ήταν πιο ανεκτικοί στους νυχτερινούς θορύβους.

Μελλοντικές έρευνες, που σχεδιάζει η ομάδα του Ελενμπόγκεν, ίσως να ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια του ύπνου και της αϋπνίας. Όπως είπε πάντως ο αμερικανός ερευνητής, θα χρειαστούν ακόμα χρόνια πριν βρεθεί μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που θα βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλά εν μέσω φασαρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!