Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Νανορομπότ – η ιατρική του μέλλοντος

Open in new windowΟμάδα Αυστραλών ερευνητών του Εργαστηρίου Νανοφυσικής του Πανεπιστημίου Monash, με επικεφαλής τον Δρ. Τζέιμς Φρεντ, πραγματοποίησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των νανορομπότ, τα οποία θα συνεισφέρουν σημαντικά στην πορεία της ιατρικής επιστήμης στο εγγύς μέλλον.



Αυτά τα νανορομπότ θα μπορούν να κατασκευαστούν με τη βοήθεια ενός πολύ μικροσκοπικού κινητήρα που κατασκεύασαν και παρουσίασαν οι ερευνητές, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά σε πλάτος το ένα τέταρτο του χιλιοστού, ενώ αποτελείται από υλικά νέας γενιάς, όπως κρύσταλλοι ή κεραμικά, τα αποκαλούμενα «πιεζοηλεκτρικά». Η λειτουργία τους αφορά στην παραγωγή ενός σημαντικού ποσού ηλεκτρικής τάσης, ενώ περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, όπως η κατασκευή συσκευών που θα μπορούν να παράγουν αυτόνομα την ενέργεια που απαιτείται, χωρίς να προηγείται κάποια φόρτιση.

Εδώ και χρόνια η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ασχολείται με παρόμοιες έρευνες και μελέτες κατασκευής νανορομπότ, καθώς εκτιμάται ότι ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση και θεραπεία ασθενειών αλλά και στην εφαρμογή χειρουργικών επεμβάσεων. Τούτο καθώς τα νανορομπότ θα εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εκτελώντας πλήθος λειτουργειών όπως χορήγηση φαρμάκων στην πάσχουσα περιοχή, αλλά και εκτέλεση πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων.
Ενδεικτική του θέματος είναι η δήλωση του κ. Φρεντ στο BBC, που είπε: «Αν δείτε τον χώρο των ηλεκτρονικών συστημάτων θα προσέξετε, ότι τα συστήματα και οι συσκευές κάθε χρόνο μικραίνουν ολοένα περισσότερο σε μέγεθος. Όμως, στον τομέα των κινητήρων από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα υπάρχει πολύ μικρή εξέλιξη σ’ ότι αφορά το μέγεθός τους».

Πράγματι, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αρκετά μεγάλη πρόοδος στη νανοτεχνολογία, ωστόσο υπάρχει κάτι που πάντα προβλημάτιζε τους επιστήμονες κι αυτό δεν είναι άλλο από την ισχύ που παράγουν αυτού του είδους οι συσκευές, αλλά και ο μηχανισμός κίνησής τους. Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι με την δημιουργία αυτού του μικροσκοπικού κινητήρα δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή των νανορομπότ, τα οποία θα μπορούν πλέον – με την είσοδό τους στον ανθρώπινο οργανισμό – να στέλνουν πολύτιμες πληροφορίες και στοιχεία για τον πάσχοντα ασθενή, μέσω ειδικά διαμορφωμένων αισθητήρων και μικροκαμερών που θα μεταφέρουν μαζί τους.

Κι αυτό από μόνο του είναι πολύ σπουδαίο, αφού θα μπορούν να πραγματοποιούν πολλές λειτουργείες, όπως π.χ. να διαλύουν θρόμβους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αντικαταστήσει την κλασική χειρουργική. Μια νέα εποχή ανοίγεται μποστά μας και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στον τομέα της ιατρικής.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!