Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Οπλα του μέλλοντός μας




Οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της «αυτοκρατορίας» δεν είναι καθόλου ευχάριστες για την Ουάσιγκτον. Χρονίζουν, απαιτούν υπομονή κι ενισχύσεις, προκαλούν δυσφορία ακόμη και στους «προθύμους» κι αυξάνουν τους σταυρούς στα στρατιωτικά νεκροταφεία της.

* Αντίθετα, η αισιοδοξία κυριαρχεί στους κύκλους των στρατηγών, καθώς άλλες εξελίξεις, εκείνες από τα μέτωπα της επιστρατευμένης επιστήμης, τους υπόσχονται φαντασιώσεις κάθε μανιακού των συρράξεων: από ανταλλαγές πυρών μεταξύ διαστημόπλοιων, μέχρι πεδία μαχών όπου αντί στρατιωτών θα αλαλάζουν ρομπότ.

* Είναι πολυσέλιδα σενάρια που περιγράφουν τις στρατηγικές του μέλλοντος καθώς σε απόρθητα εργαστήρια συναρμολογούνται εξωτικά οπλικά συστήματα, που εξασφαλίζουν στη θεωρία ταχύτατες νίκες αλλά στην πράξη ιλιγγιώδεις προϋπολογισμούς.

Σήμερα, το πιο μοδάτο αρκτικόλεξο στις στρατιωτικές ελίτ της Ουάσιγκτον είναι το FCS, που κάθε ενημερωμένος γαλονάς γνωρίζει ότι σημαίνει Future Combat Systems, κι είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με τρεις βασικούς στόχους: να εκσυγχρονίσει πέραν της φαντασίας τα όπλα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, να αλλάξει τους όρους των μελλοντικών πολέμων έτσι ώστε να κερδίζονται όλοι και γρήγορα, και τέλος, να εξασφαλίσει μυθικά κέρδη στις κατασκευάστριες εταιρείες που θα υπογράψουν τα χρυσά συμβόλαια με το Πεντάγωνο για την παραγωγή του.
1. Οι εκτιμήσεις του κόστους του FCS από τις κυβερνητικές υπηρεσίες Ελέγχου Προμηθειών ανεβάζουν το κόστος του προγράμματος στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια, με την απαραίτητη επισήμανση ότι πρόκειται για «αρχικές εκτιμήσεις», που σημαίνει ότι η πραγματικότητα θα τις ξεπεράσει στην πορεία.

* Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν την επόμενη εικοσαετία, διάστημα κατά το οποίο το FCS θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει, θα δοκιμάσει (στα ήδη ανοικτά πολεμικά μέτωπα) και θα παραδώσει στους στρατώνες, 18 είδη επανδρωμένων ή ρομποτικών οχημάτων πολέμου, ιπτάμενων μηχανών, συσκευών παρακολούθησης και πολεμοφόδια νέας γενιάς.
* Αναλυτικότερα, σχεδιάζονται οκτώ νέοι τύποι υπερ-εξοπλισμένων οχημάτων μάχης που θα αντικαταστήσουν όλα τα σημερινά τανκς, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αυτοκινούμενα πυροβόλα.

* Επίσης, σχεδιάζονται τέσσερις νέοι τύποι αεροσκαφών με πιλότο ή και χωρίς πιλότο, με δυνατότητα πτήσης με τηλεχειρισμό από το έδαφος.
* Τέλος, το μενού περιλαμβάνει και διάφορους τύπους αυτοκινούμενων ρομπότ που θα ελέγχουν το πεδίο της μάχης, θα εντοπίζουν και θα σκοτώνουν τον εχθρό και θα επιστρέφουν στη μονάδα τους.

* Για τους στρατιώτες, που σήμερα δρουν στο Ιράκ κουβαλώντας οπλισμό και στολή που ζυγίζουν το μισό βάρος του σώματός τους, το FCS υπόσχεται νέες στολές, από συνθετικές ίνες, απολύτως άτρωτες, ελαφριές και -κυρίως- σε στιλ ρόμποκοπ για ανέβασμα του ηθικού.

2. Ολα αυτά αν συνθέσουν το παζλ των μελλοντικών αυτοκρατορικών πολέμων, δίνουν μια εικόνα που μοιάζει περισσότερο με βιντεο-γκέιμ, όπου ο στρατιώτης θα παραμένει στα μετόπισθεν αλλά θα δρα σαν να βρίσκεται εν μέσω του εχθρού, στέλνοντας στη θέση του μηχανές που θα συμπλέκονται, θα ενεργούν έρευνες σε σπίτια υπόπτων, θα εντοπίζουν και θα ακινητοποιούν ή θα εξουδετερώνουν κάθε στόχο.

* Οπως αναφέρει σε έκθεσή του το Κυβερνητικό Λογιστικό Γραφείο (GAO), για όλα αυτά θα απαιτηθεί η σύνταξη πολύπλοκων λογισμικών για τους υπολογιστές που θα δίνουν ζωή στις πολεμικές μηχανές, συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 34 εκατομμύρια κωδικογραμμών στα σχετικά λογισμικά, αριθμός διπλάσιος από τον μεγαλύτερο που είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε στρατιωτικό σύστημα.

Για τους στρατιωτικούς το FCS σημαίνει «μια ευέλικτη, διαδικτυωμένη πολεμική δύναμη, που θα ελίσσεται μόνο στην τρίτη διάσταση», κατά τα λόγια του στρατηγού Ρόμπερτ Σκελς, που θεωρεί επίσης ότι έτσι «ο στρατιώτης απελευθερώνεται από την τυραννία του πεδίου μάχης». Για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, όμως, αυτό σημαίνει κορυφαίο ενδιαφέρον: είναι χαρακτηριστική η πορεία της μετοχής της Lockheed Martin, (κατασκευάζει το γνωστό F-16) και που συμμετέχει στο FCS. Η μετοχή αυτή, από τα 47 δολάρια το 2001, τώρα κινείται στο εξαιρετικό επίπεδο των 93 δολαρίων, και είναι μόνο η αρχή.

* Στο παιχνίδι συμμετέχουν συνολικά 535 επιχειρήσεις από 40 αμερικανικές Πολιτείες. Παράλληλα με τα πολιτικά οφέλη που αποκομίζουν από την εμπορευματοποίηση του ψυχροπολεμικού κλίματος οι υποψήφιοι των κομμάτων, εξασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στους συμπολίτες τους, υπάρχουν και οι ευνοημένοι. Ποιοι; Συγκεκριμένες εταιρείες.

* Στο FCS η σκανδαλώδης εύνοια έχει δοθεί στην Boeing και την SAIC (Science Applications International Corporation) που έχουν χαρακτηριστεί «βασικοί παράγοντες υλοποίησης του συστήματος» και είναι εκείνοι που ουσιαστικά αναλαμβάνουν την παραγωγή των νέων οπλικών συστημάτων.
Οπως φαίνεται, οι πολιτικοί στο Κογκρέσο εκτιμούν βαθύτατα τον αγώνα των κατασκευαστριών, γι' αυτό και υπό τη νέα του, δημοκρατική, πλειοψηφία το Κογκρέσο μείωσε μόλις κατά 236 εκατομμύρια δολάρια τα «ζεστά» 25 δισεκατομμύρια που θα πάρει το FCS, για το 2007. Η Boeing τη βρήκε «θετική».

3, Φυσικά, από αυτή τη στρατιωτικοποιημένη αντίληψη του μέλλοντός μας, δεν απουσιάζουν τα διαστημικά και πυρηνικά οράματα. Τα οποία βρίσκονται στις παρυφές του FCS, του συστήματος των συστημάτων, που αποτελεί «το Αγιο Δισκοπότηρο» των επιχειρηματιών, κατά μια επιτυχή δημοσιογραφική έκφραση.

* Ετσι, στη λίστα προστίθεται το Αμυντικό Σύστημα Βαλλιστικών Πυραύλων (BMDS), το οποίο δοκιμάζεται με απανωτές αποτυχίες, ανεπάρκειες και τεράστια κόστη, αλλά που υποστηρίχθηκε με πάθος από τον νέο υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, με την αποστροφή: «Από την εποχή Ρέιγκαν πιστεύω ότι θα ήταν σφάλμα να μην αναπτύξουμε διαστημική ισχύ, εφόσον μπορούμε να το κάνουμε».

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Γκέιτς πέτυχε να δοθούν στο BMDS άλλα 9,4 δισ. δολάρια για το 2007. Μέχρι τώρα, το BMDS έχει κοστίσει 200 δισεκατομμύρια «χωρίς να καταρρίψει ούτε έναν εχθρικό πύραυλο που ερχόταν καταπάνω μας» κατά τα σαρκαστικά σχόλια των επικριτών του. Πάντως, το πενταετές πρόγραμμα του υπουργείου Αμυνας προβλέπει 10 δισ. δολ. ετήσια, μέχρι το 2024, για το BMDS.

4. Στον τομέα των πυρηνικών όπλων, οι ΗΠΑ κάνουν επίσης φιλόδοξα σχέδια. Αν και ανησυχούν για τη διεθνή ειρήνη λόγω των... πυρηνικών που υποτίθεται ότι έχει το Ιράν, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν νέα γενιά δικών τους ειρηνικών πυρηνικών όπλων, που θα είναι ανακυκλώσιμα, μικρότερα σε μέγεθος αλλά πολύ ισχυρότερα από τα σημερινά.

* Το όραμα βαφτίστηκε Complex 2030, θέλοντας με το όνομα αυτό να θυμίσει ότι είναι περίπλοκο (κι όχι σχετικό με κάποιο εθνικό κόμπλεξ) και ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2030.
Εκτός του ότι θα αναβαθμίσει το διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα, το Complex 2030 θα επαναφέρει στην πρακτική των δοκιμών τις υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις και θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση και την παραγωγή πλουτωνίου, προσόντα που ανεβάζουν το επενδυμένο κεφάλαιο στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο κόκκινο.

Στο μεταξύ, τα νέα όπλα κάνουν την εμφάνισή τους στα πραγματικά ή στα εικονικά πεδία μαχών. Το Αφγανιστάν και το Ιράκ δίνουν τη δυνατότητα πλήρους δοκιμής των νέων όπλων, χωρίς ελέγχους κι ενοχλητικές παρεμβάσεις τρίτων. Ηδη, δεκάδες πρωτότυπα ρομποτικών πολεμικών μηχανών έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την πορεία των πολέμων στα μέτωπα αυτά.

5. Συνοπτικά, τα πολεμικά συστήματα του FCS διαθέτουν έξι υποσυστήματα: Τον Μαχητή του Μελλοντικού Πολέμου, το Δίκτυο του Συστήματος, τα Επανδρωμένα Οχήματα Μάχης, τα Μη-επανδρωμένα Οχήματα Μάχης, τις Μη-επανδρωμένες Ιπτάμενες Μηχανές, τα Τεχνικά Βοηθήματα.

* Ο Μελλοντικός Μαχητής είναι η εκδοχή ενός πεζικάριου περιβεβλημένου με στολή εύκαμπτου υλικού, άτρωτου σε σφαίρες και ιδιαίτερα χαμηλού βάρους, που θα ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, για ανεμπόδιστη επικοινωνία με τα κέντρα.
Η στολή ονομάζεται Exoskeleton (η μετάφραση είναι προφανής) και η αντίληψη των κόμικς που εισάγεται στα πεδία των μαχών, συνεχίζεται στα άλλα υποσυστήματα, καθώς τα οχήματα-ρομπότ εκτοπίζουν την ανθρώπινη παρουσία.

* Ομως, η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό έχουν τις δικές τους κρυστάλλινες σφαίρες που τους δείχνουν το μέλλον των μαχών: Είναι τα νέα μαχητικά F-22 και F-35, που θα κάνουν μαγικά πράγματα, όπως να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το χρώμα του ουρανού, να είναι αόρατα στα ραντάρ ή να αλλάζουν σχήμα καθώς λιγοστεύουν τα καύσιμα!

Φυσικά θα έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης, καθώς το μελλοντικό στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ δεν θέλει εξαρτήσεις από συμμαχικές χώρες, που θα παρέχουν τα αεροδρόμια για τις επιχειρήσεις κατά του εχθρού. Στο μέλλον, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά θέλουν να ξεκινούν από τις ΗΠΑ και να χτυπούν παντού.
* Για μετά το 2015, προβλέπεται η δοκιμή του βομβαρδιστικού Β-Χ, της Δέσμης Υπερταχειών Ράβδων (με το παρατσούκλι «ράβδισμα του θεού») που θα είναι βολίδες σκληρού μετάλλου που θα εκτοξεύονται από το διάστημα προς οποιοδήποτε σημείο της γης, το Ιπτάμενο Σύστημα Ηλεκτρονικής Τύφλωσης που θα εξουδετερώνει τις εχθρικές επικοινωνίες, και ακολουθούν κι άλλα μυθικά πολεμικά συστήματα.

«Καθώς τόσα δισεκατομμύρια εξανεμίζονται, αναρωτιέται κανείς πού πάνε τα οράματά μας για καθαρούς ουρανούς, για θεραπείες των ασθενειών, για οικολογική ευαισθησία και για ενεργειακή οικονομία; Για να κάνουμε πραγματικότητα αυτά τα ανθρώπινα οράματα, πρέπει να σταματήσουμε να εκτρέφουμε το εφιαλτικό κτήνος της στρατοκρατίας», έγραφε η αμερικανίδα δημοσιογράφος Φρίντα Μπέριγκαν, ως επίλογο στα φανταχτερά σενάρια για τα όπλα του μέλλοντός μας.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!