Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Μάγναστρο: Μαύρα τα μαντάτα για τις μαύρες τρύπες

Μάγναστρο: Μαύρα τα μαντάτα για τις μαύρες τρύπεςΜαύρα τα μαντάτα για τις μαύρες τρύπες στους κύκλους των αστροφυσικών εξαιτίας της ανακάλυψης ενός τεράστιου μαγνητικού άστρου.
Πρόκειται για το μάγναστρο όπως λέγεται, που στην ουσία αποτελεί έναν αστέρα νετρονίου με πανίσχυρο
μαγνητικό πεδίο. Η δε ανακάλυψή του σε απόσταση 16.000 ετών φωτός μακριά απο τη Γη κλονίζει την άποψη που είχε παγιωθεί στους επιστήμονες για το πώς δημιουργείται μια μαύρη τρύπα. 
Το μάγναστρο εντοπίστηκε από επίγειο τηλεσκόπιο στη Χιλή, στον αστερισμό του Βωμού. Βρισκόταν μέσα σε σύμπλεγμα άλλων αστεριών που ονομάζεται Westerlund 1. «Αν η Γη μας βρισκόταν μέσα στο σύμπλεγμα αυτό, τότε τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό θα φαίνονταν όπως η πανσέληνος», ανέφερε ο δρ. Μπεν Ρίτσι από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας που έκανε την ανακάλυψη μαζί με συνεργάτες του. 

Τα μάγναστρα γεννιούνται όταν το προγονικό τους άστρο (μητρικό κατά κάποιο τρόπο) πεθαίνει και σχηματίζει ένα καταστροφικό σούπερ νόβα. Αν όμως το προγονικό άστρο είναι τεράστιο, δηλαδή 30 ή 40 και περισσότερες φορές μεγαλύτερο απο τον δικό μας ήλιο, τότε στο κενό που αφήνει δεν θα πρέπει να ξεπροβάλει ένα μάγναστρο αλλά μια μαύρη τρύπα. Στην περίπτωση όμως αυτή, η μαύρη τρύπα ουδέποτε δημιουργήθηκε αλλά αντιθέτως στη θέση της λάμπει το συγκεκριμένο άστρο. 

Οι μαύρες τρύπες είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς απο τους ειδικούς. Με λίγα λόγια, σχετίζεται με τη συγκέντρωση μάζας σε μια γωνιά του Διαστήματος, όπου η βαρύτητα είναι τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφύγουν απο αυτήν ούτε τα σωματίδια του φωτός (φωτόνια) που ταξιδεύουν με ταχύτητα 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο. Γι΄ αυτό τον λόγο ονομάστηκε μαύρη τρύπα (μελανή οπή) επειδή τίποτε δεν δραπετεύει από εκεί. Η μαύρη τρύπα δημιουργείται όταν ένα τεράστιο άστρο καταρρέει και η μάζα του συμπιέζεται σε ένα απίστευτα μικρό μέγεθος- για παράδειγμα, σαν να μπορούσε η μάζα της Γης να συμπιεστεί στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου. 

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν έναν μπούσουλα για να ερμηνεύσουν εν μέρει την αρχή δημιουργίας μιας μαύρης τρύπας κι αυτό ήταν η κατάρρευση ενός τεράστιου προγονικού άστρου. Τώρα όμως που το άστρο αυτό κατέρρευσε και αντί για μαύρη τρύπα ξεφύτρωσε το μάγναστρο, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!