Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Καρχηδονιακές ανθρωποθυσίες στο μικροσκόπιο

 

Μια νέα μελέτη καταρρίπτει τη δημοφιλή θεωρία που θέλει τους αρχαίους Καρχηδόνιους να τελούν συστηματικά ανθρωποθυσίες παιδιών. Πρόκειται για την πρώτη δημοσιευμένη επιστημονική ανάλυση σκελετικών καταλοίπων από καρχηδονιακές τεφροδόχους, που είναι έργο μιας ομάδας διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων με επικεφαλής τον κορυφαίο ανθρωπολόγο Jeffrey H. Schwartz και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Pittsburg.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σκελετικά κατάλοιπα από
348 τεφροδόχους που εντοπίστηκαν σε Τοφέτ (Tophet), ταφικές θέσεις προορισμένες για μικρά παιδιά και ζώα, περιφερειακές των μεγάλων καρχηδονιακών νεκροπόλεων. Μέχρι σήμερα, η ύπαρξη των ταφών, σε συνδυασμό με αναφορές σε αρχαίους συγγραφείς, είχε τροφοδοτήσει τη φαντασία επιστημόνων και μη, που θεώρησαν τα Τοφέτ απόδειξη μαζικών ανθρωποθυσιών παιδιών ως υλοποίηση του εθίμου των Καρχηδονίων να θυσιάζουν τα πρωτότοκα αρσενικά παιδιά τους.

Οι μετρήσεις στα σκελετικά κατάλοιπα επικεντρώθηκαν στην κρανιακή κοιλότητα, τα οστά της λεκάνης και της κνήμης και στα δόντια, για να αποδειχθεί ότι για τα πολύ μικρά παιδιά των Καρχηδονίων όντως ακολουθούνταν το έθιμο της καύσης ανεξάρτητα από τον τρόπο που πέθαιναν. Από τα κατάλοιπα φαίνεται ότι τα περισσότερα παιδιά πέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους (κυρίως μεταξύ δύο και πέντε μηνών), ενώ ένα 20% των οστών ανήκε σε πρόωρα βρέφη. Η παρουσία και
θηλυκών βρεφών μέσα στα δείγματα των καταλοίπων δημιουργεί ερωτηματικά για το σενάριο του εθίμου της θυσίας των πρωτότοκων αγοριών, ενώ το ποσοστό των πρόωρων και θνησιγενών ατόμων συμφωνεί με σημερινούς δείκτες θνησιμότητας. Απουσιάζουν επίσης ενδείξεις μαζικών καύσεων, που θα ταίριαζαν σε πρακτική μαζικής ανθρωποθυσίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, στα Τοφέτ ενταφιάζονταν θύματα παιδικής θνησιμότητας και όχι απαραίτητα ανθρωποθυσιών.

O Schwartz, που είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών αλλά και καθηγητής ανθρωπολογίας και ιστορίας-φιλοσοφίας της επιστήμης στο Pitt's School of Arts and Sciences δηλώνει: «Η ιδέα τακτικών ανθρωποθυσιών παιδιών στην Καρχηδόνα δεν βασίζεται σε συστηματική μελέτη των καταλοίπων από τις καύσεις αλλά σε αναφορές λίγων αρχαίων χρονικών επηρεασμένων από αμφίβολες καρχηδονιακές επιγραφές και αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη. Το αποτέλεσμά μας δείχνει ότι
μερικά παιδιά όντως θυσιάζονταν αλλά αποκρούει το συμπέρασμα ότι οι Καρχηδόνιοι ήταν ένας βίαιος λαός που συστηματικά θυσίαζαν τα ίδια τα παιδιά τους». 
ΠΗΓΗ
/omada-ekatira.blogspot.com/

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!