Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Καταστροφικά σενάρια για τον κόσμο


Μια νέα μελέτη προβλέπει πώς τα επόμενα χίλια χρόνια θα υπάρξει χάος που θα μοιάζει με ταινία καταστροφής του Χόλυγουντ, ακόμη και αν οι άνθρωποι σταματήσουν τελείως να  εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από σήμερα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary και το κέντρο της κλίματος του Περιβάλλοντος του Καναδά στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας λένε ότι παράκτιες περιοχές θα πλημμυρίσουν και η μάζα της Γης θα συρρικνωθεί, καθώς η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερα μέτρα.
Θεωρούν επίσης ότι τα μέρη της Βόρειας Αφρικής θα στεγνώσουν μέχρι και 30% του πλανήτη και η θέρμανση των ωκεανών είναι πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένη κατάρρευση του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής.
«Η αλλαγή είναι πιθανώς πιο αργή από ό,τι στις ταινίες καταστροφής», σύμφωνα με το Σον Μάρσαλ (Shawn Marshall), καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, που κατέχει την Έδρα της Έρευνας του Καναδά για τις Κλιματολογικές Αλλαγές. «Ήμασταν κάπως έκπληκτοι από το αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα. Ακόμη και αν αλλάξουμε συμπεριφορά και αλλάξει η κοινωνία μας εντελώς τα σενάρια είναι πολύ πεσιμιστικά. Νιώθω ηττοπάθεια».
Η ομάδα χρησιμοποίησε υπολογιστή προσομοίωσης για να μελετήσει πώς ο κόσμος θα αλλάξει από το έτος 3000 σε ένα  σενάριο με μηδενικές εκπομπές αερίων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Nature Geoscience.
«Το βόρειο ημισφαίριο αντιδρά καλύτερα από το νότιο στο μοντέλο υποθετικής αλλαγής του κλίματος τελικά αντιστρεφόμενο εντός 1000 ετών, τουλάχιστον όσον αφορά στον Καναδά». Ο Καναδάς και η Ρωσία θα έχουν τις λιγότερες ζημίες αφού η θερμοκρασία θα ανέβει περί τους πέντε βαθμούς, ενώ η συνεχιζόμενη ζέστη στην Αφρική θα δημιουργήσει ελλείψεις σε τρόφιμα».
Αφού δεν πρόκειται να μηδενισθούν οι εκπομπές ρύπων στο άμεσο μέλλον, οι ερευνητές επίσης καταγράφουν τι θα συμβεί εάν ο κόσμος συνεχίσει τη σημερινή του διαδρομή. «Εάν μηδενίσουμε τις εκπομπές ρύπων αυτή τη στιγμή, ο πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής θα χειροτερεύσει για άλλα  10 ή 20 χρόνια αλλά θα επανέλθει το 2100 στα συνήθη επίπεδα. Εάν συνεχίσουμε τις συνήθεις εκπομπές, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική θα αφανιστεί εντελώς».
Ο Μάρσαλ είπε πως το πιο ρεαλιστικό σενάριο βρίσκεται  πιθανότατα κάπου στη μέση. Ελπίζει πως οι άνθρωποι θα λάβουν υπόψη τους ότι πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να μετριασθούν οι ζημιές.
ΠΗΓΗ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!