Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Αιγύπτιοι αποκαλύπτουν τη "χαμένη" πυραμίδα ενός Φαραώ

Η αποκάλυψη της πυραμίδας στη Σακάρα Η αποκάλυψη της πυραμίδας στη Σακάρα
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στις αρχές του Ιούνη (2008) μια χαμένη πυραμίδα 4.000 ετών που πιστεύεται ότι είχε ανακαλυφθεί από έναν αρχαιολόγο σχεδόν πριν από 200 χρόνια και δεν είχε ειδωθεί ξανά από τότε. Ο Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass δήλωσε ότι η πυραμίδα φαίνεται πως κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Μενκαουχόρ, έναν σκοτεινό Φαραώ που είχε διοικήσει μόνο για οκτώ χρόνια. Το 1842 ο γερμανός αρχαιολόγος Karl Richard Lepsius την ανέφερε συμπεριλαμβάνοντάς την στις ανακαλύψεις του στη Σακάρα, δίνοντάς της τον αριθμό 29 και περιγράφοντάς την ως ‘ακέφαλη πυραμίδαΆ γιατί απομένει μόνο η βάση της. Αλλά η άμμος της ερήμου κάλυψε την ανακάλυψη αυτή και από τότε κανένας αρχαιολόγος δεν μπορούσε να τη βρει.
"Γεμίσαμε το κενός της χαμένης πυραμίδας," είπε ο Hawass σε δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν τις ανακαλύψεις της Σακάρα (αρχαιολογικός τόπος, 30 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου), τη νεκρόπολη και την τοποθεσία ταφής των διοικητών της αρχαίας Μέμφιδος, της μητρόπολης του αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου, περίπου 12 μίλια νότια του Καΐρου. Τους ανακοινώθηκε επίσης η ανακάλυψη τμήματος από έναν τελετουργικό δρόμο όπου αρχιερείς που είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με μάσκες και που κάποτε κουβαλούσαν μουμιοποιημένους ιερούς ταύρους λειτουργούσαν στην αρχαία αιγυπτιακή μητρόπολη της Μέμφιδος.

Η βάση της πυραμίδας βρέθηκε αφότου μετακινήθηκε ένα βουνό από άμμο ύψους 7,5 μέτρων, το οποίο είχε αρχίσει να μετακινείται εδώ και χρόνια και η διαδικασία ολοκληρώθηκε από την ομάδα του Hawass. Ο Διευθυντής Αρχαιοτήτων δηλώνει πως το ύφος της πυραμίδας υποδηλώνει πως προέρχεται από την Πέμπτη Δυναστεία, μια περίοδο που ξεκίνησε το 2.465 π.Χ. και τελείωσε το 2.325 π.Χ. Αυτό θα την τοποθετούσε περίπου 2 αιώνες μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας, που θεωρείται ότι είχε ολοκληρωθεί το 2.500 π.Χ. Μια άλλη ένδειξη για τη χρονολόγησή της, σύμφωνα με τον Hawass, ήταν η ανακάλυψη στο εσωτερικό της ενός καλύμματος σαρκοφάγου από γκρι γρανίτη, του τύπου που ήταν σε χρήση εκείνη την εποχή.


Η τετράγωνη βάση της πυραμίδας, στον πυθμένα ενός λάκκου 4,5 μέτρων βάθους που ανασκάφηκε από τους εργάτες, δίνει λίγες ενδείξεις σχετικά με το πώς θα ήταν κάποτε η πυραμίδα που στεκόταν από επάνω. Σωροί από τεράστιους βράχους, κάποιοι από αυτούς ακόμα σκεπασμένοι από σκόνη και άμμο, σκιαγραφούν τους τοίχους και την είσοδο της πυραμίδας, ενώ στο εσωτερικό της βρέθηκε ένας νεκροθάλαμος. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν κάποιο καρτούς (το όνομα του Φαραώ γραμμένο σε ιερογλυφικά) του ιδιοκτήτη της πυραμίδας. Αλλά ο Hawass είπε πως με βάση την εκτιμούμενη χρονολόγησή της, είναι πεπεισμένος ότι άνηκε στον Φαραώ Μενκαουχόρ.


Οι εργασίες συνεχίζονται στην περιοχή, όπου ο Hawass είπε πως περιμένει να ανακαλυφθούν βοηθητικές πυραμίδες γύρω από την κεντρική πυραμίδα του Μενκαουχόρ και ελπίζει να βρεθούν εκεί επιγραφές που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του.


Ο τελετουργικός δρόμος που αποκαλύφθηκε επίσης την ίδια μέρα χρονολογείται στην πτολεμαϊκή περίοδο, δηλαδή περίπου 300 χρόνια π.Χ. Πηγαίνει παράλληλα με την πυραμίδα του Μενκαουχόρ, οδηγώντας από έναν θάλαμο μουμιοποίησης προς μια τοποθεσία στη Σαχάρα (Σεπάριουμ), όπου βρίσκεται ένα δίκτυο υπόγειων τύμβων χώρος ανάπαυσης ιερών ταύρων, ένα μέρος που ανακαλύφθηκε το 1850 από τον γάλλο αρχαιολόγο August Mariette. Σύμφωνα με τον Hawass, ένας αρχιερέας κουβαλούσε τους μουμιοποιημένους ταύρους κατά μήκος του τελετουργικού δρόμου μέχρι τους θαλάμους όπου οι ταύροι θα τοποθετούνταν μέσα στις σαρκοφάγους.


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τους ταύρους του θεού Άπις ότι ήταν μετενσαρκώσεις του θεού της πόλης της Μέμφιδος και τους συνέδεαν με τη γονιμότητα και τη λατρεία του Ήλιου. Ένας ταύρος επιλεγόταν λόγω του γυαλιστερού μαύρου τριχώματός του αλλά θα έπρεπε να έχει ένα συγκεκριμένο λευκό σημάδι στο μέτωπο ανάμεσα στα κέρατα. Επιλεγόντουσαν από ιερείς και απολάμβαναν τιμές μέχρι το θάνατό τους, ενώ αργότερα μουμιοποιούνταν και ενταφιάζονταν στις υπόγειες γαλαρίες του Σεπάριουμ στη Σακάρα.


Σύμφωνα με τον Hawass, η ανακάλυψη της τελετουργικής αυτής οδού προσθέτει ένα σημαντικό τμήμα στη γνώση που έχουμε για το παλιό Βασίλειο και τις τελετές του. Η αχανής αρχαιολογική περιοχή της Σακάρα είναι κυρίως γνωστή για τη βαθμιδωτή πυραμίδα του βασιλιά Ζοσέρ που θεωρείται ότι είναι η παλιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου, χρονολογούμενη στον 27ο αιώνα π.Χ.


Αν και οι αρχαιολόγοι ερευνούν την Αίγυπτο εδώ και 200 χρόνια, ο Hawass λέει ότι έχει ανακαλυφθεί μόλις το ένα τρίτο από ότι βρίσκεται θαμμένο στον αρχαιολογικό χώρο της Σακάρα. "Ποτέ δεν ξέρεις ποια μυστικά κρύβει η άμμος της Αιγύπτου", είπε. "Εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως υπάρχουν κι άλλες πυραμίδες που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε."
ΠΗΓΗ
tech.pathfinder.gr/

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!