Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Τσιπ στον αμφιβληστροειδή επιτρέπει σε τυφλούς να διακρίνουν σχήματα


Το τσιπ εμφυτεύεται στο πίσω μέρος του ματιού, πίσω από τον αμφιβληστροειδή (φωτογραφία αρχείου)  

Το τσιπ εμφυτεύεται στο πίσω μέρος του ματιού, πίσω από τον αμφιβληστροειδή (φωτογραφία αρχείου)  Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Το μέλλον γίνεται λίγο πιο φωτεινό για όσους πάσχουν από βλάβες στους αμφιβληστροειδείς: Ένα γερμανικό φωτοευαίσθητο τσιπ που εμφυτεύεται στην πίσω πλευρά του ματιού επέτρεψε σε τρεις τυφλούς ανθρώπους να διακρίνουν σχήματα και αντικείμενα και να κινούνται στο χώρο χωρίς βοήθεια.


«Δείξαμε ότι η τεχνολογία μας προσφέρει αρκετή χρήσιμη όραση για την καθημερινή ζωή» σχολίασε στο Reuters ο Έμπερχαρτ Ζρένερ, διευθυντής της εταιρείας που ανέπτυξε το τσιπ, Retinal Implant AG. Το σύστημα βασίστηκε σε έρευνες του Πανεπιστημίου του Τιούμπιγκεν, στο οποίο ο Ζρένερ είναι καθηγητής.


«Για πρωτοφανή πρόοδο» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η βρετανική Βασιλική Εταιρεία, η οποία δημοσιεύει τη μελέτη στο Proceedings of the Royal Society B.


Η νέα τεχνολογία πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα τσιπ για τον αμφιβληστροειδή, τα οποία δέχονταν σήματα από εξωτερικές κάμερες, τοποθετημένες συνήθως πάνω σε σκελετούς γυαλιών.


Το νέο εμφύτευμα καταγράφει το φως που περνά μέσα από το ίδιο το μάτι. Η ανάλυση της εικόνας που προκύπτει είναι πολύ μικρή, μόλις 38 επί 40 εικονοστοιχεία (pixel), αρκεί όμως για τις βασικές καθημερινές δραστηριότητες.


Η καρδιά του συστήματος είναι 1.500 αισθητήρες φωτός που υποκαθιστούν τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή. Συνδεδεμένα μέσω καλωδίων με μικροσκοπικούς ενισχυτές, οι αισθητήρες του τσιπ διαβιβάζουν ηλεκτρικά σήματα στο λειτουργικό τμήμα του αμφιβληστροειδή και από εκεί στον εγκέφαλο.


Οι τρεις πρώτοι ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε το εμφύτευμα πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια εκφυλιστική νόσο που πλήττει έναν άνθρωπο στους 4.000 σε όλο τον κόσμο.


Λίγες εβδομάδες μετά την εμφύτευση, και χωρίς να χρειαστεί κάποιου είδους εκπαίδευση, και οι τρεις ασθενείς μπορούσαν να διακρίνουν τα σχήματα αντικειμένων. Ένας από τους τρεις μπόρεσε να κινηθεί στο δωμάτιο χωρίς βοήθεια, να διαβάσει την ώρα σε ένα μεγάλο ρολόι και να ξεχωρίσει επτά τόνους του γκρι (
στην ένθετη εικόνα, τι μπορεί να ελπίζει ο ασθενής ότι θα βλέπει).

«Ενθουσιασμένος» με τα αποτελέσματα των δοκιμών δήλωσε ο Ρόμπερτ Μακλάρεν, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στις έρευνες.


Αρκετοί ειδικοί ανησυχούσαν ότι η αποκατάσταση της όρασης θα ήταν δύσκολη έπειτα από τόσα χρόνια παραμονής στο σκοτάδι.


Η Retinal Implant AG προγραμματίζει τώρα νέες δοκιμές και ελπίζει ότι το τσιπ θα είναι έτοιμο για ευρεία κλινική χρήση σε περίπου πέντε χρόνια.


Ελπίζει επίσης ότι η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιστατικά εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του ματιού, την πιο συχνή αιτία τύφλωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.

/tech.pathfinder.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!