Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Προσοχή στα ενεργειακά ροφήματα

energy-drinksΠερισσότερη καφεϊνη από ένα φλιτζάνι καφέ περιέχουν τα ενεργειακά ροφήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν μάλιστα πως  αυτή η ποσότητα καφεϊνης μπορεί, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, να είναι επικίνδυνη για  την υγεία.
«Ένα κοινό ενεργειακό ρόφημα μπορεί να περιέχει μέχρι ένα τέταρτο φλιτζανιού ζάχαρης και περισσότερη καφεϊνη απ΄ό,τι ένα φλυτζάνι δυνατού καφέ", εξηγεί ο Τζον Χίγκινς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.
Η περιεκτικότητα καφεϊνης στα ενεργειακά ροφήματα κυμαίνεται από 70 ως 200 μιλιγκράμ ανά περίπου 450 γραμμάρια. Αντίθετα ένα φλυτζάνι 230 γραμμαρίων καφέ μπορεί να περιέχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεϊνης, ανάλογα με το πώς είναι παρασκευασμένος.
Ακόμη πιο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση της καφεϊνης με τα συστατικά που δεν αναφέρονται συχνά στη συσκευασία, όπως το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα. Μία τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μαζί με αλκοόλ ή από αθλητές.
Ο Χίγκινς και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν τα στοιχεία από την ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τα ενεργειακά ροφήματα και τα συστατικά τους κατά το διάστημα 1976-2010 και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία καταγεγραμμένα που να αφορούν τις επιδράσεις τους.


ΠΗΓΗ: http://www.healthview.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!