Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Βρέθηκαν φυσικές γέφυρες στη Σελήνη

Για πρώτη φορά βρέθηκαν φυσικές γέφυρες στη Σελήνη. Οι γέφυρες εντοπίστηκαν σε εικόνες που τράβηξε η υψηλής ανάλυσης κάμερα του διαστημικού σκάφους Lunar Reconnaissance Orbiter της NASAΦοιτητές, που εξέτασαν τις εικόνες, εντόπισαν δύο φυσικές γέφυρες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Η μεγαλύτερη γέφυρα έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος 7 μέτρα, ενώ η μικρότερη έχει σχεδόν το μισό μέγεθος.
Αντίθετα με τις φυσικές γέφυρες της Γης, οι οποίες σχηματίζονται ως επί το πλείστον από διάβρωση του εδάφους είτε από τον αέρα είτε από το νερό, οι σεληνιακές αυτές γέφυρες ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα μίας πρόσκρουσης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τον Mark Robinson, πλανητικό γεωλόγο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και κύριος ερευνητής της κάμερας του Lunar Reconnaissance Orbiter.
Η πρόσκρουση έλιωσε την επιφάνεια που χτύπησε και σχημάτισε μία λεκάνη 77 χιλιομέτρων, γνωστή ως κρατήρας King. Κομμάτια του λιωμένου πετρώματος διασκορπίστηκαν στη στεφάνη του κρατήρα, σχηματίζοντας μία ορμητική πισίνα υγρού, σε μήκος 17 χιλιομέτρων, ακριβώς έξω από την βορειοδυτική στεφάνη του κρατήρα.
Όπως η κρέμα σχηματίζει κρούστα, έτσι και η επιφάνεια της λιωμένης αυτής λίμνης σχημάτισε μία κρούστα μόλις πάγωσε, ενώ το εσωτερικό παρέμεινε ρευστό για πολύ περισσότερο. Καθώς το έδαφος υποχώρησε μετά τη σύγκρουση, το ρευστό εσωτερικό κύλησε προς τα κάτω, αφήνοντας μία αστήριχτη κρούστα, η οποία κατέρρευσε σε δύο σημεία, δημιουργώντας μία φυσική γέφυρα.
Οι πετρώδεις καμάρες είναι ενδεχομένως αρκετά στέρεες ώστε να συγκρατήσουν έναν αστροναύτη, όπως εκτιμά ο Robinson, αλλά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ξαναστείλουν επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, θα περάσει πάρα πολύ καιρός μέχρι να σιγουρευτούν οι επιστήμονες.

http://news.pathfinder.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!