Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Οι άνθρωποι θα εκλείψουν σε 100 χρόνια (;)

Ένας Αυστραλός επιστήμονας, που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς από τον κόσμο, προκάλεσε αίσθηση όταν εξέφρασε την άποψή του ότι η ανθρώπινη φυλή θα εκλείψει μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.Ο καθηγητής Frank Fenner, επίτιμος καθηγητής μικροβιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ισχυρίστηκε πως η ανθρώπινη φυλή θα είναι αδύνατο να
επιβιώσει από μία πληθυσμιακή έκρηξη και την «αχαλίνωτη κατανάλωση».
«Ο Homo sapiens θα εξαφανιστεί, ίσως μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, όπως και πολλά ακόμα είδη,» δήλωσε ο Fenner.
«Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Νομίζω πως είναι πολύ αργά. Προσπαθώ να μην το εκφράζω τόσο γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κάτι αλλά συνέχεια το αναβάλλουν.»
Από τότε που οι άνθρωποι εισήλθαν σε μία ανεπίσημη επιστημονική περίοδο, γνωστή ως Ανθρωποκαινική -η περίοδος από τη βιομηχανοποίηση και μετά- προκάλεσαν τέτοιες αλλαγές στον πλανήτη που συναγωνίζονται αυτές της εποχής των παγετώνων και της σύγκρουσης ενός κομήτη.
Ο Fenner κατηγορεί επίσης την έναρξη της κλιματικής αλλαγής για το επικείμενο τέλος της ανθρώπινης φυλής. «Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ήδη σημαντικές αλλαγές στον καιρό. Θα έχουμε την ίδια μοίρα με τους ανθρώπους στα Νησιά του Πάσχα. Οι Αβοριγίνες μας έδειξαν πως χωρίς την επιστήμη, την ανάπτυξη διοξειδίου του άνθρακα και την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα μπορούσαν να επιβιώσουν για 40.000 με 50.000 χρόνια. Ο κόσμος όμως δεν μπορεί. Το ανθρώπινο είδος θα έχει την ίδια τύχη με πολλά άλλα είδη που έχουν εξαφανιστεί ήδη.»
Ο 95χρονος σήμερα Fenner, έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το έργο του πάνω στην εξάλειψη του ιού της ευλογιάς, ενώ έχει γράψει και συγγράψει 22 βιβλία.
Το 1980, ανακοίνωσε την εξάλειψη της νόσου στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και μέχρι και σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί το επίτευγμά του ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Εντούτοις, ο Stephen Boyden, συνάδελφος του καθηγητή Fenner, δήλωσε πως παρά τη διάχυτη απαισιοδοξία μεταξύ των οικολόγων, κάποιοι άλλοι βλέπουν τα πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία.

«Ο Frank ίσως να έχει δίκιο αλλά υπάρχουν μερικοί ακόμα από εμάς που ελπίζουμε πως ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ως αποτέλεσμα θα γίνουν οι απαραίτητες επαναστατικές αλλαγές για την οικολογική βιωσιμότητα,» ισχυρίστηκε ο Boyden.Ο Simon Ross, αντιπρόεδρος του Optimum Population Trust, δήλωσε: «Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πραγματικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της πρωτοφανούς αύξησης του πληθυσμού.»
Οι δυσοίωνες προβλέψεις του καθηγητή Fenner έρχονται να προστεθούν στα πρόσφατα σχόλια του Πρίγκιπα Καρόλου περί «πελώριων προβλημάτων» εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίσει να αυξάνεται σε τόσο γρήγορους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 2009, ο παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα ανέρχεται στα 6,8 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια.
Παλαιότερα, ο καθηγητής Nicholas Boyle από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, είχε δηλώσει πως η «Μέρα της Κρίσης» θα έρθει το 2014 -και θα καθορίσει εάν ο 21ος αιώνας θα είναι γεμάτος βία και φτώχεια, ή θα είναι ειρηνικός και ευημερών.
Το 2006, ένας άλλος εξέχων ακαδημαϊκός, ο καθηγητής James Lovelock, είχε προειδοποιήσει πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πέσει στα 500 εκατομμύρια μέσα στον επόμενο αιώνα, λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια αναστροφής της κλιματικής αλλαγής δεν θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα αλλά το μόνο που θα καταφέρει να κάνει θα είναι να μας εξασφαλίσει λίγο χρόνο ακόμα.
news.pathfinder.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!