Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Κοντά στο μυστήριο της «έκτης αίσθησης

Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την «έκτη αίσθηση» -πώς δηλαδή οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν σε φυσιολογικό επίπεδο- βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την επίλυσή του, σύμφωνα με μία νευροεπιστήμονα από το Σίδνεϊ.
Μία 5ετής μελέτη, που κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια θεραπευτικών συνεδριών, έδειξε πως δύο
άνθρωποι μπορούν να ευθυγραμμιστούν σε φυσιολογικό επίπεδο -τμήματα του νευρικού τους συστήματος λειτουργούν σε αρμονία-
παρά το γεγονός ότι τα δύο αυτά άτομα δεν έχουν σωματική επαφή μεταξύ τους.
Η νευροψυχοθεραπεύτρια Trisha Stratford, που διεξήγαγε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δήλωσε πως η μελέτη της είχε ως αποτέλεσμα τη βαθύτερη κατανόηση του τί συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν, συμπεριλαμβανομένου και ενός ζευγαριού που ερωτεύεται.
Η κυρία Stratford αναφέρει πως η έρευνά της θα μπορούσε ακόμα να δώσει στοιχεία γύρω από το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας ή συζήτησης με έναν δυνητικό σύντροφο, χρησιμοποιώντας την έκτη αίσθηση, ένα θέμα για το οποίο διερωτούνται χρόνια οι επιστήμονες αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διελευκάνουν.
Η ίδια παρατήρησε 30 εθελοντές με τη χρήση ηλεκτροκαρδιογραφήματος και μίας συσκευής ελέγχου, που ήταν τοποθετημένη στο δάχτυλο των εθελοντών, ώστε να καταγράφεται ο συντονισμός της αγωγιμότητας του δέρματος και να μπορεί έτσι να προσδιορίζει τη στιγμή της ευθυγράμμισης κατά τη διάρκεια εξατομικευμένων συνεδριών με έναν θεραπευτή.
Ο ψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Carl Marci, υποστηρίζει πως υπάρχει μία σύνδεση ή «φυσιολογική αρμονία» μεταξύ δύο ανθρώπων -αλλά η μελέτη του, που πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια, ήταν περιορισμένη και απαιτούσε περαιτέρω έρευνα.
«Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι είχα ήδη ξεκινήσει το διδακτορικό μου πάνω στο ίδιο θέμα με αυτό που ερευνούσε ο Δρ. Marci,» δήλωσε η Stratford, που έχει δημοσιεύσει ήδη μία μελέτη και περιμένει τη δημοσίευση άλλων τριών μελετών από διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
«Πήρα πολλά στοιχεία από την έρευνά του αλλά επικεντρώθηκα στο σημείο εκείνο όπου δύο άνθρωποι γίνονται ένα και έψαξα να βρω τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους. Ήταν συναρπαστικό. Όταν τα δύο άτομα έχουν γίνει ένα, δραστηριοποιείται ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται βρεγματικός λοβός. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορούμε να διαβάσουμε τον εγκέφαλο και το σώμα του άλλου σε βαθύτερο επίπεδο -σαν να έχουμε μία έκτη αίσθηση.»
Η Sara Lal, λέκτορας στο τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Βιοεπιστήμης του Χάρβαρντ, δήλωσε πως η οπτική και ακουστική επικοινωνία, πρόσωπο με πρόσωπο, μεταξύ των θεραπευτών και των εθελοντών ασθενών είχε ως αποτέλεσμα την ευθυγράμμιση των αυτόνομων νευρικών τους συστημάτων.
«Είναι αρκετά τρομακτικό όταν βλέπεις τις γραμμές στην οθόνη να αρχίζουν να ταυτίζονται και να ευθυγραμμίζονται,» πρόσθεσε η Δρ. Lal. «Πλέον, πιστεύουμε πως η φυσιολογική ευθυγράμμιση είναι απαραίτητη ώστε να είναι επιτυχής η θεραπεία.»
Τα βίντεο από τις συνεδρίες έδειξαν πως η γλώσσα του σώματος των ασθενών άλλαξε τη στιγμή που επετεύχθη η ευθυγράμμιση, τα μάτια άλλαξαν εστίαση και οι ασθενείς άρχισαν να αγνοούν το περιβάλλον που βρίσκονταν. Οι ασθενείς, που ακολουθούσαν θεραπεία για πολλούς λόγους, φάνηκε να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς κατά το τέλος της συνεδρίας, ενώ όλοι ισχυρίστηκαν πως επωφελήθηκαν από τη συνεδρία.
Η κυρία Stratford πιστεύει πως η επίτευξη αυτής της κατάστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ δασκάλου-μαθητή ή γιατρού-ασθενούς.
Ο ψυχοθεραπευτής Alan Meara, Πρόεδρος του Gestalt Australia & New Zealand, που ήταν επιτηρητής της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή η έκτη αίσθηση δεν είναι κάτι μαγικό. Είναι κάτι που είναι προγραμματισμένος ο εγκέφαλός μας να το κάνει. Η έρευνα έδειξε πως έχουμε την ικανότητα να κατανοούμε τους άλλους ανθρώπους σε βαθύτερο επίπεδο απ' ό,τι συνηθίζουμε σε μία γενική συζήτηση.»
Η κυρία Stratford, που έχει μεταπτυχιακό στην ψυχοθεραπεία, δήλωσε: «Φαίνεται πως όταν συνδεόμαστε βαθύτερα με κάποιον, μέσω της έκτης αίσθησης (και άλλων αισθήσεων), χρησιμοποιούμε τη δημιουργική μας φαντασία για να διαβάσουμε το άλλο άτομο.»
Σύμφωνα με την ίδια, εάν ενδιαφερόμαστε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συζητήσουμε με έναν δυνητικό σύντροφο, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να του δώσουμε την απόλυτη προσοχή μας. «Το να ακούμε είναι πολύ καλύτερο από το να μιλάμε για τον εαυτό μας, και η ευθυγράμμιση γίνεται πολύ πιο ισχυρή μετά από δύο ή τρία ραντεβού.»

Τι συμβαίνει ακριβώς

Τριάντα εθελοντές, ηλικίας 21-65 ετών, αξιολογήθηκαν από έξι θεραπευτές για δοκιμαστική περίοδο 180 ωρών. Ο κάθε εθελοντής ισχυρίστηκε πως έπασχε από κάποιο είδος άγχους κάποια στιγμή της ζωής του.
Ηλεκτρόδια είχαν τοποθετηθεί γύρω από το κεφάλι, ώστε να καταγράφονται τα εγκεφαλικά κύματα σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές. Η καρδιά καταγραφόταν από ηλεκτροκαρδιογράφο και το σώμα μέσω του συντονισμού αγωγιμότητας του δέρματος -μία συσκευή ελέγχου ήταν τοποθετημένη στο δάχτυλο των εθελοντών.
Τα ηλεκτρόδια κατέγραψαν τη δραστηριότητα στις τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου τη στιγμή της «ευθυγράμμισης». Η καταγραφή έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στο βρεγματικό λοβό του εγκεφάλου, που θεωρείται ως η έδρα της φαντασίας. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον όσων μελέτησαν τον εγκέφαλο του Albert Einstein.
Η «ευθυγράμμιση» μεταξύ δύο ανθρώπων είναι αυτή που, σύμφωνα με την ερευνήτρια Trisha Stratford, οδήγησε τη σχέση μεταξύ δύο ατόμων σε άλλο επίπεδο.
.pathfinder.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!