Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Η φωτοσύνθεση τη μετατρέπει σε... ενέργεια

Η φωτοσύνθεση τη μετατρέπει σε... ενέργεια  Πλημμυρίζουν τις θάλασσες με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα τους το καλοκαίρι, καταστρέφοντας τη διάθεση των παραθεριστών που θέλουν να κάνουν μια βουτιά στο νερό.
Ωστόσο για τους επιστήμονες η μπλε άλγη που δημιουργεί αυτά τα «νέφη» στο νερό, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για την οικολογική παραγωγή ενέργειας.Η μπλε άλγη είναι στην
πραγματικότητα βακτήριο και είναι ο μοναδικός μικροοργανισμός που κάνει φωτοσύνθεση όπως τα φυτά. Οι επιστήμονες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Eνωσης φιλοδοξούν να μετατρέψουν τα βακτήρια αυτά σε μικροσκοπικά «εργοστάσια» παραγωγής προπανίου.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία DirectFuel χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 3,7 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να τροποποιηθεί το γενετικό υλικό του μονοκύτταρου Κυανοβακτήριου Synechocystis και να παράγει χωρίς άλλη επεξεργασία προπάνιο.
Το μείγμαΣτην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανάλογο έργο επιχειρεί η εταιρεία Algenol Biofuels. Οι ερευνητές έχουν τοποθετήσει μπλε άλγη σε δοχεία χωρητικότητας 100 λίτρων μαζί με θαλασσινό νερό, το οποίο εκτίθεται στον ήλιο. Τη νύχτα το μείγμα συμπυκνώνεται και αυτό που μένει είναι το βιοκαύσιμο αιθανόλη.
Το ενδιαφέρον σε αυτήν την προσπάθεια είναι ότι, σε αντίθεση με τη σόγια ή το καλαμπόκι, δεν χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια και καύση της πρώτης ύλης, άρα η όλη διαδικασία είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επιπλέον, οι άλγες κάνουν φωτοσύνθεση 10 φορές πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα φυτά.
Τον επόμενο Νοέμβριο η εταιρεία θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η κατασκευή μιας πολύ μεγαλύτερης δεξαμενής, χωρητικότητας 5.000 λίτρων, για την παραγωγή ικανοποιητικής ποσότητας αιθανόλης.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία με αρκετό ήλιο και ακτές σε κοντινή απόσταση ώστε να αντλείται θαλασσινό νερό.
Μελλοντικά, και εφόσον το πείραμα εξελιχθεί κατ’ ευχήν, θα προστεθεί ένας ακόμη βαθμός δυσκολίας, καθώς θα πρέπει οι εγκαταστάσεις παραγωγής καυσίμου να βρίσκονται κοντά σε κάποιο λιμάνι, προκειμένου να είναι φθηνότερη η μεταφορά και διανομή του σε άλλες περιοχές.
Mε δυο λόγιαΗ μπλε άλγη συνήθως έχει κυανοπράσινο χρώμα και συναντάται οπουδήποτε υπάρχει νερό πλούσιο σε φώσφορο, συνήθως το καλοκαίρι.
Η μπλε άλγη μείωνει τα ποσοστά οξυγόνου στο νερό όπως επίσης εμποδίζει και τη διείσδυση των ακτινών του ήλιου.
Δεν καταναλώνεται ως τροφή από άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και έτσι δεν θεωρείται σημαντική στην τροφική αλυσίδα.
  • Πιο αποτελεσματική από τα φυτάΤα «νέφη» από άλγες που πλημμυρίζουν τις θάλασσες κάνουν φωτοσύνθεση 10 φορές πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα φυτά, γι' αυτό μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες για την οικολογική παραγωγή ενέργειας.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!