Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Γενετική Μηχανική Μεταλλαγμένα

genetiki_mixani.jpgΜεταλλάσσοντας τεχνητά γονίδια για την παραγωγή φυτών και ζώων που ποτέ δεν θα είχαν εξελιχθεί με φυσικό τρόπο, οι γενετιστές μεταβάλλουν ουσιαστικά την ίδια τη ζωή. Η γενετική μηχανική δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ζωντανούς οργανισμούς ως βασικά δομικά υλικά για να αλλάξουν τις υπάρχουσες μορφές ζωής
και να κατασκευάσουν νέες.
Το γονίδιο αποτελεί τμήμα του DNA, το οποίο - σε
συνδυασμό με άλλα γονίδια - καθορίζει την μορφή των
ζωντανών κυττάρων. Τα γονίδια μεταφέρουν τις απαραίτητες χημικές οδηγίες που κάνουν τον οργανισμό να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο και αφού περνούν από τη μια γενεά στην επόμενη, οι απόγονοι κληρονομούν αυτά τα χαρακτηριστικά από τους γονείς τους. Αναπτυσσόμενα συνεχώς, τα γονίδια επιτρέπουν στον οργανισμό να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξέλιξη.
Για τη διάσπαση της αλυσίδας του DNA σε συγκεκριμένα σημεία, την εισαγωγή νέων τμημάτων και την εν συνεχεία "συγκόλλησή" της, η γενετική μηχανική χρησιμοποιεί ένζυμα. Οι γενετιστές μπορούν να "κόψουν και να συγκολλήσουν" γονίδια από έναν οργανισμό σε έναν άλλο, έτσι ώστε να αλλάξει η μορφή του συγκεκριμένου οργανισμού και να αναπτύξει ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά (π.χ. μπορεί να εισαχθούν γονίδια σε ένα φυτό, έτσι ώστε να παράγει τοξίνες εναντίον κάποιων επιβλαβών εντόμων).


Αυτές οι μέθοδοι είναι πολύ διαφορετικές από τη φυσική κληρονομικότητα και την ανάπτυξη των γονιδίων. Η ακριβής θέση ενός εισαγόμενου γονίδιου δεν μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα αποτελέσματα, αν επηρεασθούν γονίδια σε άλλα σημεία του οργανισμού. 

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!