Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

. Το όραμα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη ( VIDEO )

Η Μελίνα Μερκούρη, διάσημη ηθοποιός παγκοσμίως, με ενεργή δράση στην αντίσταση κατά του καθεστώτος της χούντας (1967-1974), σημαντική πολιτικός στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
άφησε τη σφραγίδα της ως Υπουργός
Πολιτισμού


στην Ελλάδα για οκτώμισι χρόνια (1981-1989 και από τον Οκτώβριο του 1993 εως τον Μάρτιο του 1994). Πάνω απ’όλα ήταν μία σπουδαία Ελληνίδα, μία γυναίκα που ήταν ιδιαίτερα αγαπητή από όλους τους Έλληνες και που ακόμα είναι.


Μέσα από την ακτινοβολία και την ελκυστικότητά της, η Μελίνα Μερκούρη κατάφερε να κάνει την κουλτούρα μέρος της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Κατά τη θητεία της ως υπουργός, ήταν η πρώτη που έφερε στο προσκήνιο το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, που φυλάσσονταν στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, στο σωστό τους μέρος, το μουσείο της Ακρόπολης.

 Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι τα αριστοτεχνήματα που κλάπηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν, τον τότε πρέσβη της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος “ακρωτηρίασε” το πιο λαμπρό μνημείο της αρχαιότητας.

Έχοντας γνώση του ότι το μουσείο της Ακρόπολης δεν είχε αρκετό χώρο για να εκθέσει τα μάρμαρα, η Μελίνα Μερκούρη εκκίνησε τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός νέου μουσείου, το οποίο θα λειτουργούσε κρατώντας την πιο όμορφη και εντυπωσιακή αίθουσά του άδεια, περιμένοντας για τα μάρμαρα να γυρίσουν στην Ελλάδα, τη χώρα που τα γέννησε. Επιπλέον, ήταν αυτή που εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός ουσιώδους πολιτιστικού θεσμού, της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” .Ο θεσμός, που ξεκίνησε το 1993 από την Αθήνα, ήταν το πρώτο γεγονός που συνένωσε πολιτιστικά τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν αυτή που είχε πει “Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας” και κατάφερε να το γνωστοποιήσει σε όλους.

Το 1971 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο “Ήμουν Ελληνίδα”. Η Μελίνα Μερκούρη πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στη Νέα Υόρκη στις 6 Μαρτίου 1994. Ήταν επίσης γνωστή ως η τελευταία Ελληνίδα θεά...

Aπο τότε μέχρι σήμερα, ένα μέρος του οράματος της έγινε πραγματικότητα. Το νέο πανέμορφο μουσείο της Ακρόπολης στέκεται πλέον ψηλό και υπερήφανο, στον Αθηναϊκό ουρανό. 

Τα αυτοονομαζόμενα Ελγίνεια μάρμαρα, στην πραγματικότητα τα μάρμαρα του Παρθενώνα, θα έπρεπε να επιστραφούν στην Αθήνα. Αποτελούν μέρος του Παρθενώνα και ανήκουν σε αυτόν, μαζί με το υπόλοιπο μέρος. Επιπλέον, είναι μέρος της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας που ανηκει στους Έλληνες, όχι στους Βρετανούς. Ποιά θα ήταν η θέση της Βρετανικής κυβέρνησης, αν τα μισά από τα βασιλικά κοσμήματα , που φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου, κλέβονταν από την Ελλάδα και τοποθετούνταν σε ένα μουσείο στην Αθήνα και η Ελληνική κυβέρνηση αρνούταν να τα επιστρέψει? 

Μετά από πλέον 200 χρόνια, είναι καιρός οι Βρετανοί να πράξουν το σωστό. Είναι καιρός να δώσουν στους Έλληνες ό,τι είναι δικαιωματικά και ιστορικά δικό τους. Ήρθε η ώρα τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Αθήνα, Κάθε μέρα που περνά, ο λεκές στη βρετανική σημαία μεγαλώνει, αφού είναι παγκόσμια η υποστήριξη στο αίτημα της Ελλάδας
ΠΗΓΗ  http://www.ellinikoarxeio.com


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!