Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ήταν μπλε λέει το Βρετανικό Μουσείο! ( VIDEO )



  Ομάδα επιστημόνων και συντηρητών του Βρετανικού Μουσείου είχαν εδώ και χρόνια ενδείξεις ότι ο Παρθενώνας δεν ήταν λευκός - όπως όλοι νομίζαμε- αλλά βαμμένος και διάφορα έντονα χρώματα. Πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί συμφωνούσαν με την άποψη αυτή δεν μπορούσαν να την τεκμηριώσουν.



  Μέχρι που πριν από λίγους μήνες το Βρετανικό Μουσείο ανέπτυξε μια τεχνολογία με την οποία είναι δυνατός ο εντοπισμός χρωστικών ουσιών. Με αυτήν μπόρεσαν να καταγράψουν στα Μάρμαρα του Παρθενώνα μια ουσία που είναι γνωστή με την ονομασία "αιγυπτιακό μπλε".

  Πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι για πάνω από δύο αιώνες για να  χρωματίζουν τα αγάλματά τους, αλλά το χρώμα αυτό εξαφανίστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Τζιοβάνι Βέρι, 
"είναι η πρώτη πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξη πως τα γλυπτά δεν ήταν ολόλευκα, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα".

  Το "αιγυπτιακό μπλε" εκπέμπει ένα υπέρυθρο φως όταν διεγείρεται και σε αυτό βασίστηκαν οι ερευνητές για να κατασκευάσουν έναν φορητό ανιχνευτή που εκπέμπει μια ακτίνα ερυθρού φωτός πάνω στην επιφάνεια του γλυπτού. Παράλληλα μια κάμερα ανιχνεύει το υπέρυθρο φως που εκπέμπεται από το "αιγυπτιακού μπλε".

  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία σε κάποια από τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα σε τμήματα των αετωμάτων. Η έρευνα αποκάλυψε την παρουσία του μπλε χρώματος στη ζώνη της Ίριδος, πίσω από το άρμα του Ήλιου, και στον μανδύα της θεάς Διώνης.

  Οι ειδικοί πιστεύουν πως ο ναός ήταν βαμμένος με πολλά χρώματα με κυριότερα το μπλε και το κόκκινο, ενώ πρέπει να υπήρχαν και πολλά σημεία που είχαν επίχρυση διακόσμηση. Ο Τζιοβάνι Βέρι σε συνέντευξή του δήλωσε πως ο�� έλληνες συντηρητές έχουν επίσης εντοπίσει στίγματα χρώματος στη ζωφόρο του Παρθενώνα τα οποία μπορεί να είναι "Αιγυπτιακό μπλε". Πρόσθεσε ότι θα ήθελε πολύ να έρθει στην Ελλάδα και να τα εξετάσει με τον ανιχνευτή του , αλλά λόγω του χρόνιου προβλήματος με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα,  ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή.
ΠΗΓΗ http://pyles.tv

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!