Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής

Τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής κατασκεύασαν δύο ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη ρομποτική, αλλά και στην αποκατάσταση της αίσθησης στους ανθρώπους με τεχνητά μέλη.


Νέους ορίζοντες και πιθανότητες δημιουργεί για τη ρομποτική η δημιουργία τεχνητού δέρματος, από ελαστικά υλικά, που έχει τη
δυνατότητα να αντιληφθεί το άγγιγμα. Το νέο τεχνητό δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει ρομπότ να έχουν ένα πιο απλά άγγιγμα και να κρατούν ακόμη και ένα αυγό και να το σπάσουν σε ένα τηγάνι., ανέφεραν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και πολλά χρόνια να κάνουν τις ρομποτικές συσκευές ικανές να προσαρμόζουν τη δύναμή τους για να αγγίζουν και να πιάνουν διαφορετικά αντικείμενα. Τα ευαίσθητα στην αφή υλικά σχεδιάστηκαν για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά πώς να κρατούν ένα εύθραυστο αυγό χωρίς να το σπάσουν» σημειώνει ο Άλι Τζάβι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που ήταν υπεύθυνος ενός εκ των δύο ερευνητικών ομάδων για το τεχνητό δέρμα που έστειλαν αναφορές στο επιστημονικό περιοδικό Nature Materials.

«Εάν ποτέ θέλαμε ένα ρομπότ που θα μπορούσε να κατεβάσει τα πιάτα για παράδειγμα, θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σπάσει τα ποτήρια κρασιού. Ταυτόχρονα θα θέλαμε το ρομπότ να πιάσει μία ντουζίνα πιάτα χωρίς να τα ρίξει» συμπλήρωσε ο κ. Τζάβι.

«Νανοκαλώδια» και σιλικόνη

Η ομάδα του Τζάβι βρήκε έναν τρόπο να κατασκευάσει μικροσκοπικά «νανοκαλώδιο» από ένα κράμα σιλικόνης και γερανίου. Αυτά τα καλώδια δημιουργήθηκαν πάνω σε έναν κύλινδρο, που στη συνέχεια τοποθετήθηκε πάνω σε μία κολλητική ταινία, προκειμένου να δημιουργηθεί μία κοινή φόρμα.

Στα στρώματα αυτή της ταινίας που λειτουργεί σαν ημιαγωγός επιστρώθηκαν με ένα στρώματα με καουτσούκ που είναι ευαίσθητο στην πίεση. Τα πειράματα του υλικού αυτού έδειξαν ότι είναι ικανό να εντοπίσει μία γκάμα από πιέσεις, από την πληκτρολόγηση έως και το κράτημα ενός αντικειμένου.



Η ομάδα του Στάνφορντ

Μία δεύτερη ομάδα που ηγείται ο Ζενάν Μπάο, χημικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, χρησιμοποίησε μία διαφορετική προσέγγιση. Έκανε το υλικό τόσο ευαίσθητο, ώστε να μπορεί να καταλάβει το βάρος μίας πεταλούδας. Οι αισθητής του Μπάο κατασκευάστηκαν με την τοποθέτηση μίας στρώσης ενός πολύ ελαστικού λαστίχου μεταξύ δύο ηλεκτροδίων στη μορφή μίας πυραμίδας. Όταν το υλικό τεντωθεί, τότε το τεχνητό δέρμα μετράει τις αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα.

Οι δύο ομάδες ευελπιστούν ότι το τεχνητό δέρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της αφής σε ανθρώπους με προσθετικά μέλη. Ωστόσο, οι επιστήμονες θέλουν πρώτα να κατανοήσουν καλύτερα πως θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τους αισθητήρες στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!