Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Μανδύας που κάνει τα αντικείμενα αόρατα


Στη δημιουργία ενός μανδύα από φωτονικούς κρυστάλλους, δια του οποίου κατέστη δυνατό να γίνει αόρατη από όλες τις οπτικές γωνίες μία επιφάνεια χρυσού, προχώρησαν Γερμανοί και Βρετανοί ερευνητές.
Ο μανδύας έχει διαστάσεις 100 επί 30 εκατομμυριοστόμετρα, ενώ το αντικείμενο που έκανε αόρατο ήταν κατά δέκα φορέ

ς μικρότερο. Το μυστικό των «μάγων» ερευνητών είναι πως κατορθώσαν «να αλλάξουν την ταχύτητα



και την κατεύθυνση προς την οποία ταξιδεύει το φως μέσα από το υλικό, να αλλάξει ο δείκτης διάθλασης του υλικού».
Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να αυξηθούν οι διαστάσεις του μανδύα, καθώς και του αντικειμένου που είναι δυνατό να καταστεί αόρατο, κάτι που ενδεχομένως γίνει εφικτό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, σε δέκα χρόνια.
Το επίτευγμα κατέστη δυνατό από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, με επικεφαλής τον Tolga Ergin, και του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον πρωτοπόρο στις σχετικές έρευνες περί αορατότητας καθηγητή John Pendry .
Έως σήμερα, οι μανδύες που είχαν δημιουργηθεί είχαν τη δυνατότητα να μετατρέψουν σε αόρατα ορισμένα αντικείμενα μόνο σε δύο διαστάσεις, ενώ ήταν ορατά από την τρίτη διάσταση. Ο νέος μανδύας, ο πρώτος που κάνει αόρατες και τις τρεις διαστάσεις, αποτελείται από ειδικούς φακούς που εξαφανίζουν το φως, καθώς αυτό διαχέεται από το προς απόκρυψη αντικείμενο προς τον παρατηρητή.
Σημαντικά ποσά έχουν διατεθεί από τον αμερικανικό στρατό στις έρευνες και είναι αρκετές οι ερευνητικές ομάδες που εργάζονται στην αορατότητα διεθνώς, επιχειρώντας να “χειραγωγήσουν” το φως.
Πηγή: Cosmo.gr, BBC

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!