Αγαπητοί αναγνώστες οποιος ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στον Μυστικό κόσμο ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Υπερφυσικά Φαινόμενα : η αληθεια πέρα από την φαντασία





Image
Παραφυσικά φαινόμενα, τηλεπάθεια, ψυχοκίνηση, μέντιουμ, φαντάσματα, καθώς και πολλά άλλα σήμερα βρίσκονται παντού γύρω μας, ενώ η πίστη σε αυτά είναι πιο ισχυρή από ποτέ... Ποια είναι όμως η αλήθεια πέρα από τη φαντασία; 

Τα υπερφυσικά φαινόμενα στις μέρες μας είναι παντού και η


πίστη σε αυτά αυξάνει όλο και περισσότερο. Αυτό όμως που είναι πολύ πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς είναι ο λόγος για

τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται όλες αυτές τις αμφισβητούμενες



ενδείξεις που διαιωνίζουν τους μύθους, πίσω από τους οποίους κρύβεται σχεδόν πάντα μια και μοναδική αλήθεια: η αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με αρκετές συνεντεύξεις από άτομα που μελετούν το φαινόμενο, το συμπέρασμα είναι ένα: Οι άνθρωποι θέλουν να πιστέψουν ενώ πολλές φορές δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

«Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι απλά θέλουν να πιστέψουν,» σχολιάζει ο Brian Cronk, καθηγητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Missouri. «Το ανθρώπινο μυαλό προσπαθεί πάντα να προσδιορίσει το λόγο που συμβαίνουν τα πάντα και όταν ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, έχουμε την τάση να πλάθουμε όμορφες - φανταστικές ιστορίες.»

Σχετίζεται όμως η πίστη στο υπερφυσικό με την θρησκευτική πίστη;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όμως μελέτες ετών έχουν καταλήξει σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Οι θρησκόληπτοι άνθρωποι συνήθως ενθαρρύνονται να μην πιστεύουν στο παραφυσικό αλλά εναποθέτουν όλη τους την ενέργεια και την πίστη σε μια μόνο θεότητα, ενώ εκείνοι οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με την επικρατούσα πίστη είναι περισσότερο ελεύθεροι να πιστέψουν σε παραφυσικά φαινόμενα.

Μια μελέτη που διενεργήθηκε το 2006, αποκάλυψε ότι πολλοί φοιτητές πιστεύουν σε μέντιουμ, μάγισσες, τηλεπάθεια και άλλες αμφισβητούμενες ιδέες.

Για ποιο λόγο όμως οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι να αποδεχτούν αδύναμες ενδείξεις για την επιβεβαίωση του αδύνατου;


Από τη μέρα που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη πιστεύει στο παραφυσικό, από τους θεούς έως τα φαντάσματα και σε οποιαδήποτε άλλη ενδιάμεση μορφή.

«Παρότι είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με σιγουριά, η τάση για την πίστη στα υπερφυσικά φαινόμενα υπάρχει από την αρχή,» εξηγεί ο κοινωνιολόγος Christopher Bader.

«Αυτό που αλλάζει είναι το αντικείμενο της πίστης. Για παράδειγμα, λίγοι άνθρωποι πιστεύουν στις νεράιδες και στα ξωτικά στις μέρες μας. Όμως καθώς η πίστη στις νεραΐδες ξεθωριάζει, άλλες δοξασίες όπως η πίστη στους εξωγήινους τείνουν να παίρνουν τη θέση τους.»

«Πρόκειται για ένα δημιούργημα της φαντασίας μας που προέρχεται από την επιθυμία να ανακαλύψουμε το αίτιο και το αποτέλεσμα,» σχολιάζει ο καθηγητής ψυχολογίας Cronk. «Η ικανότητα για την πρόβλεψη του μέλλοντος είναι που κάνει τους ανθρώπους έξυπνους όμως υπάρχουν και παρενέργειες όπως οι προκαταλήψεις και η πίστη στα παραφυσικά φαινόμενα.»

«Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να πιστεύουν σε υπερφυσικά φαινόμενα επειδή προσπαθούσαν να κατανοήσουν πράγματα που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν,» σχολιάζει ο Benjamin Radford, συγγραφέας και ερευνητής υπερφυσικών φαινομένων.

«Η πρόοδος δείχνει να είναι παρόμοια με αυτή της μυθολογίας: Αρχικά οι άνθρωποι δεν γνώριζαν γιατί ο ήλιος ανατέλλει και δύει καθημερινά, έτσι πρότειναν ότι υπήρχε μια θεότητα, ο Ήλιος, ο οποίος οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό.»

«Όλες οι κοινωνίες επικαλούνται το υπερφυσικό για να εξηγήσουν φαινόμενα που βρίσκονται πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο και κατανόηση, ειδικά καλά και άσχημα γεγονότα,» τονίζει ο Radford. «Σε πολλά μέρη, ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι καταστροφές ή η κακοτυχία προκαλείται από μάγισσες ή κατάρες.» Κάτι το οποίο εγείρει ένα ακόμα ερώτημα: Με την επιστήμη να έχει απαντήσει σε τόσα ερωτήματα τις τελευταίες δεκαετίες, για ποιο λόγο η πίστη στα υπερφυσικά φαινόμενα παραμένει τόσο ισχυρή;


Μερικές φορές η πίστη σε δοξασίες βαδίζει στα ίδια μονοπάτια με τη θρησκεία. Αυτή η θεωρία πιθανότατα οδηγεί στην υπόθεση ότι η θρησκεία και η πίστη στα υπερφυσικά φαινόμενα συγχέονται.

Μια έρευνα όμως, που πραγματοποιήθηκε το 2004 από επιστήμονες στο Baylor, αποκάλυψε το ακριβώς αντίθετο.

¶λλη μια μελέτη 391 φοιτητών από την Αμερική που πραγματοποιήθηκε το 2000, έδειξε ότι αυτοί οι οποίοι δεν πίστευαν στο προτεσταντικό δόγμα συνήθως πίστευαν στην μετεμψύχωση, την επικοινωνία με τους νεκρούς, τους εξωγήινους, την τηλεπάθεια, τις προφητείες. Οι θρησκόληπτοι άνθρωποι πίστευαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε παραφυσικά φαινόμενα.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Cronk, η θρησκοληψία σχετίζεται αρκετά και με τον τρόπο που μεγαλώνει κάποιος.
Η τρέλα των Μ.Μ.Ε.

Η σημερινή ευρεία και πολύ συχνά μονόπλευρη προώθηση των υπερφυσικών φαινομένων τόσο μέσω της τηλεόρασης αλλά και του internet, διαιωνίζει τους μύθους και τις λαϊκές παραδόσεις καλύτερα από οποιονδήποτε αφηγητή.

Οι επιστήμονες τώρα έχουν μια πολύ δύσκολη αποστολή, να αποδείξουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι ένα αντικείμενο βρίσκεται δίπλα μας σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι τα φαντάσματα δεν υπάρχουν.

«Πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν υπερφυσικές ικανότητες δηλώνουν ότι οι δυνάμεις τους είναι ενεργές ορισμένες φορές ή ότι δεν λειτουργούν όταν στο δωμάτιο υπάρχει κάποιος με αρνητική ενέργεια,» τονίζει ο Cronk.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Add To Del.icio.us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!!!